USA’s blokade koster Cuba fem millioner hver time
Den 3. november skal FN’s Generalforsamling diskutere USA’s blokade mod Cuba og stemme om en resolution, som kræver at USA stopper blokaden. Af en rapport til FN fremgår det, at blokaden har kostet Cuba 3,8 milliarder dollars på syv måneder. Det svarer til over fem millioner kroner hver time døgnet rundt. Danske virksomheder og banker rammes af blokaden.
Cuba har netop offentliggjort sin nye rapport til FN om konsekvenserne af USA’s blokade, som nu har været i kraft i over 60 år.
To danske virksomheder og en dansk bank figurer i rapporten. Dansk handel med Cuba er ramt af USA’s blokade. Den ene virksomhed er Novo Nordisk, hvor Cuba ikke kan indkøbe insulin, fordi Danske Bank afviser at medvirke til overførsel af betalingen. Den anden er Brüel & Kjærs tyske afdeling, som leverer essentiel elektronik og reservedele til Cubas kraftværker – men Brüel & Kjærs bank afviser at formidle betalingen. I denne situation kræver Brüel & Kjær at Cuba betaler forud.
Denne seneste rapport påpeger, at USA’s blokade siden 2019 har ramt Cuba og Cubas handelspartnere hårdere end nogensinde tidligere. Det skyldes en række beslutninger, som den tidligere præsident Donald Trump tog. Det gælder blandt andet beslutningen om at åbne for, at der i USA kan rejses erstatningssager mod virksomheder i tredjelande, som handler med eller investerer i virksomheder i Cuba, der er nationaliseret; og hvis tidligere ejere – eller deres arvinger – i dag lever i USA.
Mærsk, DSV og 100 banker
Rapporten oplyser, at der i dag føres 37 retssager af denne art ved domstole i USA. Det fremgår ikke af rapporten, men én eller flere af disse retssager involver de danske rederier og shippingselskaber Mærsk og DSV, som afkræves millionerstatninger for at have losset og lastet containere på en kaj i Cuba, som indtil 1960 tilhørte familien Blanco Rosell, der i dag lever i USA.
I de syv måneder fra august 2021 til februar 2022, som rapporten dækker, er der registreret 261 tilfælde, hvor 100 banker i talrige lande har afvist at gennemføre betalinger, har lukket konti eller på anden måde lagt Cuba på is af frygt for at blive idømt bøder eller på anden måde straffet af USA.
Pengeoverførsler i SWIFT-systemet til en samlet sum på 260,8 millioner dollars – næsten to milliarder danske kroner – er blev ramt, stoppet, returneret eller konfiskeret, fremgår det.
Få timer før sin tilbagetræden som USA’s præsident besluttede Trump i 2020 at sætte Cuba på USA’s liste over lande, som angiveligt støtter international terrorisme. På trods af appeller fra Cuba og andre lande har USA’s siddende præsident Joe Biden ikke fjernet Cuba fra listen, hvilket sammen med blokaden i rapporten betegnes som ”systematisk brud på det cubanske folks menneskerettigheder og som økonomisk krigsførelse i fredstid samt … brud på FN-pagten og international lov.”
Cuba har siden 1992 sat sin resolution mod blokaden på FN’s Generalforsamlings dagsorden 30 år i træk. Hvert år er resolutionen blevet vedtaget med knusende flertal. I juni 2021stemte således 184 lande for Cubas resolution, mens kun USA og Israel stemte imod.
Det er forventningen, at stemmeafgivningen igen vil gå USA imod.
Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez sagde på et pressemøde den 19. oktober, at en lang række statsledere har fordømt USA’s blokade mod Cuba i deres taler til Generalforsamlingen:
– Blokaden har været et af de mest diskuterede emner i statslederes taler ved åbningen af Generalforsamlingen i slutningen af september. Fyrre af dem krævede højlydt, at denne politik stopper. Nogle af talerne krævede, at Cuba fjernes fra USA’s regerings selvbestaltede, uretfærdige, illegale og umoralske liste over lande som støtter terrorisme. Andre takkede Cuba for samarbejde – særligt den lægeassistance, som Cuba ydmygt har bidraget med, sagde Rodriguez på pressemødet i Havanna.
Solidaritet i bevægelse
Solidaritetsorganisationer og folkelige bevægelser i mange lande sætter i de kommende uger fuld kraft på oplysningskampagner og politiske aktiviteter for at støtte kravet om, at USA ophæver sin blokade mod Cuba.
Cuba Solidarity Campaign i Storbritannien samler underskrifter på en appel til USA’s præsident Biden om at ophæve blokaden.
Fra Berlin har #UNBLOCK CUBA kampagnens-center udsendt en opfordring til bevægelsens over 100 organisationer i mere end 30 europæiske lande om at sætte alle sejl til i en koordineret kampagne med krav om, at de europæiske regeringer ikke kun stemmer mod USA’s blokade i FN’s Generalforsamling den 3 november, men også sætter handling bag stemmeafgivningen; udvikler handel og samarbejde med Cuba og effektivt forsvarer europæiske virksomheder og banker mod pres, trusler og bøder fra USA.