Bryd blokadenInternational solidaritetNyheder

Vi tigger ikke – vi kræver: Væk med blokaden

Den 23. juni vandt Cuba en knusende sejr over USA ved FN’s generalforsamling. Efter en debat i Generalforsamlingen stemte 184 land for Cubas resolution, der kræver at USA stopper sin økonomiske, finansielle og handelsmæssige blokade mod Cuba. 2 lande – USA og Israel – stemte imod.
“Udryd blokaden – den er også en virus.”

Udtalelse fra Dansk-Cubansk Forenings forretningsudvalg

”Vi tigger ikke – vi kræver: Væk med blokaden”. Sådan tweetede Cubas præsident Miguel Diaz-Canel kort før medlemmerne af FN’s generalforsamling stemte om en cubansk resolution, der kræver USA’s ophævelse af blokaden mod Cuba.

Præsident Diaz-Canel var i sit direkte sprogbrug på linje med flere talere under debatten i FN, hvor der lød mange hårde ord. Blandt andet fra Cubas nabostater i Caribien, fra Venezuela, Kina, Rusland og Sydafrika. ”Blokaden er i strid med folkeretten, det er den mest uretfærdige og længstvarende ensidige blokader som i moderne tid er opretholdt mod noget land og som har medført lidelser for flere generationer af cubanere”, lød det i talen fra Vietnams FN-ambassadør.

I en aktuel rapport fra Cuba til FN’s generalforsamling kan man læse, at blokaden gennem næsten 60 år har belastet den cubanske økonomi med hele 147,8 milliarder dollars i tabte indtægter og øgede udgifter…. altså cirka 1000 milliarder danske kroner.

Og tilsvarende lyder dette krav om ophævelse af blokaden fra mennesker i hele verden.

I flere måneder op til debatten og afstemningen i FN’s generalforsamling har tusinder af aktivister været på gaderne i byer i Europa og USA. Med krav til politikere og regeringer om at støtte Cubas krav og stemme for Cubas resolution.

I landene i Latinamerika, Afrika og Asien har regeringer og ledende politikere allerede længe inden afstemningen den 23. juni givet udtryk for deres støtte til kravet om, at USA ophæver blokaden … med undtagelse af de tre USA-følgagtige regeringer i Colombia, Brasilien og Ukraine, hvis FN-repræsentanter undlod at stemme.

Nu er denne vigtige politiske sejr vundet i FN, men kampen mod blokaden må fortsætte, for USA har ikke givet verden nogen som helst grund til at tro, at stormagten vil efterleve Generalforsamlingens beslutning – trods det knusende flertal på 184 mod 2 og trods præsident Joe Bidens løfter under valgkampen sidste år om at normalisere forbindelserne til Cuba.

Blokaden skal ophæves fordi den er ulovlig, fordi den kvæler Cuba økonomisk og medfører forfærdelige lidelser for Cubas befolkning.

I en aktuel rapport fra Cuba til FN’s generalforsamling kan man læse, at blokaden gennem næsten 60 år har belastet den cubanske økonomi med hele 147,8 milliarder dollars i tabte indtægter og øgede udgifter…. altså cirka 1000 milliarder danske kroner.

Umenneskeligheden i USA s politik over for Cuba bliver særlig klar og rystende i rapportens afsnit om at USA har fastholdt – endog skærpet blokaden selv når det handler om Cubas behov for at skaffe medicin, udstyr og andet til håndtering af coronapandemien.

”Det er ikke muligt at sætte tal på den ulykke og sorg det er for en cubaner, der ikke kan få adgang til et livsnødvendigt medikament fordi et firma i USA afviste eller fik forbud mod at levere de råvarer, der var nødvendige for produktionen”, står der i rapporten, som opregner en række konkrete situationer, hvor indsatsen mod corona og Cubas vaccineudvikling blev ramt direkte af USA’s blokade:

”Tilfældene med selskaberne SARTORIOUS og Merck German er værd at bemærke lige som tilfældet med Cytiva og andre faste leverandører af laboratorieudstyr til Cuba. De stoppede deres leverancer til Cuba i 2020 på grund af (Trumps) stramninger af blokaden.

Cuba kom ud for 32 tilfælde af manglende levering af varer, stoffer og udstyr, der skulle bruges i udviklingen af Covid-19 vacciner”, lyder er kort uddrag af den cubanske rapport.

Dansk-Cubansk Forening vil sammen med mennesker og organiationer i Danmark, Europa og hele verden insistere på, at blokaden bliver ophævet – en stemme mod blokaden i FN, der ikke følges op af handling, er en løgn.

Vi tigger ikke – vi kræver: Væk med blokaden!

FN’s hovedkvarter i New York. Det var her USA led endnu et nederlag. For 28. gang vedtog et næsten enstemmigt FN at USA skal ophæve sin blokade mod Cuba. Beslutninger i Generalforsamlingen er ikke bindende, men USA’s ligegyldighed fremstår som uhørt og ekstremt arrogant.