CubaDemokrati og menneskerettighederNyheder

Omvæltning i Cuba planlægges

Afsløring fra cubansk agent: Opfordringen til protester den 15. november er en del af USA-finansierede bestræbelser på ‘regime change’ mod Havanna

Trods påstande om det modsatte: De planlagte protester er en del af en amerikansk kampagne (New York, 17.7.2021)

Af Volker Hermsdorf

Dramatikeren Yunior García Aguilera, født i Holguín (i Cuba) i 1982, virker venlig, fredsommelig og veltalende. Ved enhver lejlighed forklarer medstifteren af Facebook-siden “Archipiélago”, at hans opfordringer til nye protester i Cuba den 15. november kun har til formål at finde “civile, demokratiske måder at løse vores konflikter på”.

Han afviser advarsler om, at han begår lovbrud, når han sammen med sine støtter vil afskaffe Cubas socialistiske forfatning, og kalder det en “ærekrænkende og manipulerende” påstand. “Anklagen om, at vi har forbindelser til USA og bliver finansieret derfra, er helt igennem forkert”, bedyrede han i et eksklusivt interview i det tyske dagblad Taz. 

>>>LÆS OGSÅ: Mens Cuba er på vej ud af corona-krisen, forbereder Cubas fjender ny uro

Han var indtil for nogle uger siden endnu ukendt. Men fire dage efter interviewet afslørede den hemmelige efterforsker Carlos Vázquez González på cubansk TV, at den tilsyneladende harmløse unge mand i virkeligheden har været aktiv som politisk agent i USA’s tjeneste i årevis. 

Carlos Vázquez González er en anerkendt alment praktiserede læge og specialist i onkologi. Han forklarede, at han under dæknavnet “Fernando” i 25 år har engageret sig i kontraspionage for sit land. Han fortalte på TV, at Yunior García Aguilera i begyndelsen af 2018 var taget til et møde i projektet “Time for Change” i Buenos Aires og dér mødtes med professor Rut Diamint og hendes kollega Laura Tedesco fra fiialen til det amerikanske Saint Louis University i Madrid (SLU-Madrid).

De to akademikere er med i internetportalen “opendemocracy.net“, som blev stiftet af blandt andet den amerikanske milliardær George Soros’ “Open Society Foundation”, der var involveret i talrige af de såkaldte farverevolutioner. Dér offentliggjorde de i de forløbne år flere “studier” om påståede krænkelser af menneskerettighederne i Cuba og startede et undergravende projekt kaldet “Dialogue on Cuba”. 

I september 2019 blev Yunior García Aguilera inviteret til en workshop på SLU-Madrid for cubanske journalister, historikere, kunstnere og læger i den spanske hovedstad, som undercover-agenten “Fernando” også deltog i. Det centrale tema for den to dage lange konference var “det cubanske militærs rolle i en overgang til demokrati i Cuba”. Ved konferencens åbning opmuntrede Spaniens tidligere socialdemokratiske ministerpræsident Felipe González deltagerne til ikke at opgive “håbet om et skifte”. 

Derefter fulgte “foredrag af højtprofilerede talere om militærets rolle i tider med forandringer, ledelsen af militæret, militærets rolle i en tilbagevenden til demokrati såvel som strategier til en forbedret dialog i tilfældet Cuba”, som der står i en beretning på SLU’s internetside fra den 13. september 2019.

Det gik ud på at knytte kontakter til pårørende og tidligere medlemmer af den cubanske hær, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Cuba (FAR), som er “åbne over for forandringer”.

Som Vázquez González (agent »Fernando«) fortæller, så deltog ud over Chiles tidligere vice-forsvarsminister, Marco Robledo, også flere generaler i mødet. Den mest prominente systemmodstander fra Cuba var Manuel Cuesta Morúa, en af medstifterne af oppositionsgrupperne “Arco Progresista” og “Otro 8”, som finansieres af de amerikanske organisationer USAID og NED.

Hovedtaleren var Laura Tedescos mand Richard Youngs, en ekspert fra tænketanken “Carnegie Endowment for International Peace” i Washington.

Youngs anbefalede “nye former for borgerlig aktivisme”. Han talte for “en filosofi, der stræber efter at etablere en fundamentalistisk og privatiserende kapitalisme og som udnytter befolkningens utilfredshed for at nå dette mål”, husker Vázquez González. Som vellykkede eksempler på denne strategi nævnte han lande som Venezuela, Nicaragua og Bolivia.

Youngs opfordrede deltagerne til “at skabe et netværk af organisationer, som kan mobiliseres, når der er behov for det, og som kan styrke bevidstheden til fordel for demokratiske principper hos et større antal borgere” i Cuba.

Ifølge agent “Fernando” indgik denne workshop i et projekt, som gennemføres i forskellige dele af verden af organisationer finansieret af USA for at tilintetgøre de ting, som den cubanske revolution har opnået. Agent “Fernando” har i årenes løb oplevet Yunior García Aguileras aktiviteter og hans tætte forbindelser til US-aktører, som opererer mod Cubas interesser, og han er helt sikker i sin sag: “Yunior tilstræber konfrontation med militæret og med indenrigsministeriet”, advarede Vázquez González forrige mandag i partiavisen Granma.

Hvor Taz og andre tysksprogede medier på trods af alt dette fortæller, at García og hans støtter ikke forbereder andet end “fredelige protester”, kom den skotske journalist Alan Macleod, medlem af den anderkendte Glasgow University Media Group, med en analyse af kendsgerningerne frem til den modsatte vurdering. “Det, der bliver organiseret, ser ud til at være en orange revolution efter cubansk tilsnit – et vestligt støttet forsøg på regimeskifte anført af borgerne”, skrev MacLeod mandag i forrige uge i et indlæg for den amerikanske onlineportal Mintpress News.  

>> LÆS OGSÅ: Korte svar på vigtige spørgsmål om Cuba