Bryd blokadenCubaInternational solidaritetNyheder

Ødelæggende oliebrand i Cuba

Cuba kæmper på 4 døgn mod en stor oliebrand, der opstod som følge af et lynnedslag i et brændstofdepot i Matanzas, som nu står i flammer. Denne artikel er en oversættelse fra avisen jungeWelt – opdateret med informationer fra britiske CubaSolidarityCampaign og fra cubanske medier.

En helikopter udfører slukningsarbejde ved brændstofdepotet i Matanzas lørdag, hvor én kæmpetank var i brand – siden er yderligere to tanke gået i brand.

Slukningsarbejdet fortsætter på fuldt tryk i brændstofdepotet i den cubanske havneby Matanzas, som ligger cirka 100 km øst for Havana. Specialister fra Venezuela, Mexico og andre lande hjælper de lokale brandfolk med at inddæmme branden. Ifølge det statslige olieselskab Cupet er branden den største af den slags ulykker, som har ramt Cuba i årtier. 

Fredag aften (lokal tid) slog et lyn ned i en brændstoftank med 26 millioner liter råolie. Ilden spredte sig til endnu en tank med 52 millioner liter brændstof. Det lykkedes brandfolk at nedkøle en tredje tank så meget, så den ikke eksploderede (Det er den siden gjort; red) . I forbindelse med slukningsarbejdet er én person omkommet, mere end 120 blev såret, bl.a. Ministeren for Energi Liván Arronte. Søndag rapporterede nyhedsbureauet Prensa Latina, at tilstanden for fem af de sårede var kritisk og for tre af dem alvorlig. 17 personer savnes stadig. 

Ifølge oplysninger fra nyhedsbureauet er tusinder af mennesker blevet evakueret. “Hærens helikoptere og fly med støtte fra Mexico og Venezuela er i gang med at føre vand til de brændende tanke for at forhindre, at branden spreder sig til andre dele af området. Som en sikkerhedsforanstaltning mod faren for olieudslip blev der desuden installeret fysiske barrierer og lavet brandbælter for at mindske faren for, at ilden spreder sig til vegetation og andre produktionsanlæg i nærheden”, rapporterede Prensa Latina.

Brændstofdepotet er en del af Cubas største kraftværk. Ifølge myndighederne var driften af værket ikke i første omgang påvirket af ulykken. Energiministeriet bekræftede, at to kraftværker i nærheden af branden var i drift og havde brændstof til mindst 48 timer. Avisen Granma skrev søndag, at brændstoffet fra de tidlige morgentimer blev hentet ud af tankene og at der var kommet et skib fra Havana. Dieselolien skulle leveres til tankstationer i Matanzas og Havana.

Præsident Miguel Díaz-Canel takkede regeringerne i Mexico, Venezuela, Rusland, Nicaragua, Argentina og Chile, som straks tilbød teknisk og materiel hjælp og anden støtte. “Vi er også taknemmelige for et tilbud om teknisk støtte fra USA”, skrev statschefen på Twitter. 

Ulykken rammer Cuba i en særligt vanskelig situation. På grund af USA’s blokade, corona-pandemien og vestlige sanktioner mod Venezuela og Rusland er landet hårdt ramt af en økonomisk krise og store problemer med energiforsyningen. USA har i nogle år forsøgt at afskære brændstofleverancerne til Cuba. Tankskibe fra Venezuela blev blokeret og udenlandske rederier blev truet med sanktioner, hvis de fragtede råolie til Cuba. 

SÅ VIDT ARTIKLEN FRA DEN TYSKE AVIS JUNGEWELT.

Foto: Granma

Frygten for at oliebranden skulle brede sig yderligere blev til virkelighed mandag, da en tredje olietank eksploderede og gik i brand.

Cubansk medier rapporterer, at mange mennesker i forvejen var blevet evakueret, fordi man havde forudset, at det kunne ske.

Kort inden var branden i den første olietank stoppet, men der blev fortsat udviklet røg i store mængder.

Cuba regering har udsendt en appel om international hjælp, og som nævnte er der mange lande, der er kommet Cuba til hjælp med slukningsarbejdet.

Regeringen har også oprettet to bankkonti hvortil mennesker i hele verden kan overføre støttebeløb. Det kan du også gøre. Se informationerne her:

PÅ DANSK: Man kan donere via dette :
Konto: 0300000005336242
Titel : Nødhjælp
SWIFT-kode : BFICCUHHXXX
Bankens adresse : 5ta Avenida no. 9009 Playa, La Habana, Cuba
Bankkontoejer: Ministerio de Comercio Exterior e Inversion Extranjera.
Adresse : Infanta no. 16, Vedado, Plaza de la Revolution, La Habana, Cuba

HVIS DU OVERFØRER ET STØTTEBELØB, så skriv bare “Nødhjælp” i det relevante felt. Alligevel kan du komme ud for at banken stopper/blokerer overførslen på grund af USA’s blokade mod Cuba. Hvis du oplever det, så vil Dansk-Cubansk Forening gerne vide det, så vi kan opsamle konkrete erfaringer med konsekvenserne af blokaden og bruge det i kampagner for at få ophævet blokaden.

Dansk-Cubansk Forenings hovebestyrelse diskuterer i den kommende weekend hvordan vi styrker solidariteten med Cuba i den vanskelige situation. Det informerer vi om straks efter mødet.