International solidaritetNyhederSundhed og uddannelse

822 studerende fra 24 lande afslutter lægeuddannelse i Cuba

De seneste 23 år har næsten 30.000 unge fra primært ulande uddannet sig til læger i Cuba. I slutningen af juli graduerede yderligere 822 studerende fra 24 lande ved en højtidelighed i Havanna. De er nu klar til at arbejde som læger i hjemlandene.

Højtideligheden blev afholdt i Cubas Nationaleteater. På forreste række sad de studerende, som har bestået med særlig udmærkelse. Foto: Espada Molina
  • Efter fem års uddannelse samt praktikarbejde kunne 822 unge afslutte deres lægeuddannelse i Cuba. Den 28. juli fik de deres eksamensbevis ved en højtidelighed i den store sal på Cubas Nationateater i Havanna.

På vegne af de graduerende holdt Prince Jofrelle fra Republikken Congo en takketale, hvor han udtrykte de studerendes tak til Cubas regering for at have skabt muligheden og til det cubanske folk for deres gæstfrihed.

– Vores taknemmelighed retter sig til Fidel Castro, til hærens general Raúl Castro og til Cuba nuværende præsident Miguel Diaz-Canel, men også til hele denne nations gæstfrihed, lød det fra Prince Jofrelle.

Han skal nu på linje med de øvrige graduerede tilbage til sit hjemland for at arbejde som læge. Ved optagelsen på Cubas lægeskole afgiver den studerende et løfte om – til gengæld for en gratis uddannelse – at vende tilbage til hjemlandet og arbejde som læge i områder, hvor der er behov for det.

Det var den daværende præsident Fidel Castro, der i 1999 lancerede tanken om at oprette en international lægeskole i Cuba for at uddanne mange unge fra fattige lande som læger. Foto: Espada Molina

Prince Jofrelle noterede, at han og de øvrige studerende har uddannet sig i Cuba under corona-pandemien. Han lagde vægt på, at Cuba med egne COVID-vacciner har klaret sig enestående gennem pandemien. Og han påpegede, at mens pandemien har forværret krisen i verden med ulighed og nød på grund af kapitalismen, så har Cuba trods USA’s blokade sikret sin befolkning med vacciner og dertil hjulpet andre lande og folk i nød, skriver nyhedsstationen Telesur.

De 822 graduerede læger kom fra mange lande – dog hovedparten, nemlig hele 605, af denne årgang fra Republikken Congo. 103 fra Angola, 51 fra Namibia samt unge fra Tchad, Palæstina, Italien, Brasilien, Canada og Spanien. Bemærkelsesværdigt er det, at også 10 unge fra USA var blandt de 822.

Helt siden de første hold for over 20 år siden har Cuba som en særlig gestus over for befolkningen i USA inviteret mindre grupper af ubemidlede unge til at uddanne sig som læger i Cuba for bagefter at vende tilbage og virke som læger i områder af USA, som de studerende kommer fra.

Cuba arbejder sammen med organisationen Præster for Fred i USA om at finde de studerende, som kan uddanne sig som læger i Cuba.

Præster for Fred’s caravane samtidig i Cuba

USA’s Præster for Fred har siden 1990’erne gennemført 17 solidaritets-caravaner gennem USA og til Cuba. Caravanerne er en protest imod USA’s blokade, og når caravanen kører gennem USA, indsamles der medicin og tøj og andet til Cuba, mens der uddeles foldere og holdes møder for at fortælle om virkeligheden i Cuba samt om konsekvenserne af USA’s blokade.

Samme dag som Cuba graduerede 822 læger – heraf 10 fra USA – besøgte deltagerne i Præster for Freds 17. caravane Den Latinamerikanske Lægeskole (ELAM) i udkanten af Havanna, hvor hovedparten af de udenlandske unge har studeret.

Lederen af Præster for Fred, Gail Walker, takkede i sin tale på ELAM Cuba for den tillid, som man viser Præster for Fred ved at lade organisationen udvælge de unge, som kan studere til læger i Cuba, skriver dagbladet Granma.

Gail Walker fortalte ved denne lejlighed, at den næste Cuba-caravane gennemføres i 2024. Det bliver ikke kun caravaner, der kører gennem Canada og USA, som traditionen har været. I 2024 bliver caravanen international. Det er planen, at der skal køre caravaner gennem flere lande på samme tid og samle ind til Cuba, oplyse om Cuba og protestere mod blokaden. Som kulminationen skal caravanerne på samme tid at ‘bryde blokaden’ og bringe de indsamlede ting og de deltagende aktivister til Cuba.

Medlemmer af Præster for Freds caravane på besøg på Den Latinamerikanske Lægeskole ved Havanna. Foto Dunia Alvarez Palacios/Granma

Der har flere gange være danske deltagere på Præster for Freds caravaner gennem USA til Cuba, ligesom rejsegrupper fra Dansk-Cubansk Forening også har besøgt den Latinamerikanske Lægeskole ELAM. Det gør også rejsegruppen “Sundhed og Socialisme”, som rejser til Cuba den 24. september. Den 28 september om formiddagen skal de cirka 20 danskere, der er tilmeldt rejsen, se skolen, som gennem 23 år har uddannet op mod 30.000 læger.