NyhederSundhed og uddannelse

Mød Cubas internationale læger i Danmark

Fra 23. april til 7. maj får Danmark et helt særligt besøg fra Cuba. En læge og en sygeplejerske fra Cubas internationale sundhedsbrigade – Henry Reeve Brigaden – besøger Danmark og lægger vejen forbi København, Odense, Kolding/Sønderborg/Esbjerg, Aarhus og Aalborg.

Cuba har haft 4000 læger udsendt til over 30 lande under Corona-pandemien. Foto: Granma

Du kan møde de to cubanere ved offentlige møder og i andre sammenhænge.

Det bliver rigtig stort og meget interessant, når de to beretter den smukke historie om Cubas indsats for at hjælpe nødstedte mennesker i andre lande.

Da revolutionen sejrede i Cuba i 1959 blev alle landets militærkaserner omdannet til skoler og sundhedsklinikker, og siden har sundhed og uddannelse været Cubas hjertesag. Det fattige Cuba opnåede et uddannelses- og sundhedsniveau, som er på højde med eller overhaler forholdene i de rige lande.

Og Cuba har gennem alle årene delt sine læger og sygeplejersker med fattige lande.

En særlig epoke startede i 2005, da den tropiske orkan Katrina ramte New Orleans og det sydlige USA. Endnu mens stormen rasede og millionbyen var oversvømmet tilbød Fidel Castro og Cubas regering med dags varsel at sende over 1000 cubanske læger, sygeplejersker og andre nødhjælpsarbejdere for at komme USA’s millioner af nødstedte til undsætning.

Den daværende præsident George W. Bush end ikke svarede på Cubas tilbud om hjælp.

Men kort efter blev der brug for den cubanske nødhjælpsbrigade under jordskælvet i Pakistan. Her blev Cubas nye ”Henry Reeve Brigade” sat ind og reddede tusinder af menneskers liv.

Siden har Henry Reeve-brigaden været sat ind med større eller mindre kontingenter i Guatemala, Bolivia, Indonesien, Mexico, Kina, Haiti, Vestafrika, Chile og senest med corona-brigader til 24 lande.

Oversigt over Cubas medicinske hjælp og bistand til andre lande.

Vi har skrevet om disse brigader i Cubabladet, og du kan finde artiklerne på hjemmesiden under ”Vores Fokus: Sundhed og uddannelse”. Her kan du blandt andet læse om, hvordan Henry Reeve brigaderne har modtaget WHO’s hæderspris, og har været indstillet til Nobels Fredspris, som de dog ikke fik.

Nu kan du møde to medlemmer af brigaden, som har været udsendt.

Vi har desværre endnu ikke programmet klart for møder og aktiviteter under besøget, så følg med i kalenderen på www.cubavenner.dk. Følg med i de nyhedsmails, som vi udsender. Så ses vi til disse enestående møder rundt om i landet.

SIDST MEN IKKE MINDST: Hvis du er beskæftiget i sundhedsvæsenet eller er aktiv i en af sundhedssektorens fagforeninger, faglige klubber eller andet relevant, så vil vi gerne involvere dig under dette besøg. Du kan måske hjælpe os med at få aftaler på plads om oplæg fra de to cubanere på medicinske fakulteter, sygeplejerskoler, sosu-skoler, i faglige klubber og grupper. ’Whatever’, som vi siger. Hjælp os med at få disse to særlige cubanske gæster ud i alle hjørner af det danske samfund og sundhedsvæsen.

Det er en opmuntrende historie, og det er en historie, som vil understøtte respekten for Cuba og styrke solidariteten…..

Lad os høre fra dig!!! (skriv til post@cubavenner.dk)

Og lad os ses!

Køb DVD’er ”Cubas Lægeløfte til Verden”. 4 dokumentarfilm om Cubas internationale sundhedsarbejde. Find den i webshoppen. KLIK HER