Bryd blokadenForeningenGeneralforsamlingKampagne mod blokadeNyheder

Cuba viser at en bedre verden er mulig

USA vil med blokaden af Cuba forhindre, at der vokser et blomstrende, socialistisk samfund frem i det fattige Latinamerika som dokumenterer, at en meget bedre verden er mulig – hvis blot man sætter en stopper USA’s plyndring og dominans af regionens lande.

Udtalelse fra Dansk-Cubansk Forenings generalforsamling 26. marts 2022

På trods af 60 års økonomisk, finansiel og handelsblokade har Cuba skabt et samfund, som kan give verdens folk tillid til, at en bedre verden er mulig.

USA’s blokade har kostet ekstremt dyrt. Vi kan kun gisne om hvor meget længere Cuba kunne være nået i retning af et velstående, produktivt og bæredygtigt samfund uden blokaden.

Verdens længste og hårdeste blokade runder 60 år! Men hvorfor iværksatte USA denne økonomiske krig mod Cuba i 1962?

På trods af blokaden er Cuba i dag med alle sine mangler alligevel et land, som fattige lande og folk kigger mod med håb. For Cuba er nået langt.

Vi kan lade USA’s daværende viceminister for interamerikanske affærer, Lester Mallory forklare det. I et memorandum skrev han dengang ordret: ”Cuba skal nægtes penge og forsyninger for dermed at sænke folks løn og pengenes værdi med henblik på at fremprovokere sult, fortvivlelse og regeringens fald”. 

Det var hensigten, og det er hensigten i dag, 60 år senere. USA vil ikke tillade, at der vokser et blomstrende, socialistisk samfund frem i det fattige Latinamerika som dokumenterer, at en meget bedre verden er mulig – hvis blot man sætter en stopper USA’s plyndring og dominans af regionens lande.

Af Cubas rapporter til FN fremgår det, at blokaden koster Cuba omkring 90 millioner kroner hver dag. Hvis man lægger summen af tabte indtægter og øgede udgifter sammen for alle 60 år, bliver Cubas tab astronomisk og svarer faktisk til, at de 11 millioner cubanere hver har mistet en halv million kroner.

Det antyder, hvor meget længere det cubanske samfund kunne være nået – uden blokaden.

På trods af blokaden er Cuba i dag med alle sine mangler alligevel et land, som fattige lande og folk kigger mod med håb. For Cuba er nået langt.

Befolkningen er sikret uddannelse, sundhed og kultur. Der er ingen som dør af sult, og der er ingen hjemløse. Demokratiet i Cuba, der med rette betegnes ”Folkemagten” er den rygrad i det cubanske samfund, som sikrer sammenholdet og nærer den bevidste vilje til at forsvare Cubas selvbestemmelse mod stærke kræfters forsøg på af splitte og nedbryde med henblik på et systemskifte.

Dansk-Cubansk Forening udtrykker fra sin generalforsamling den 26. marts 2022 sin solidaritet med det cubanske folk og sin støtte til forsvaret af Revolutionen i Cuba.

Vi kræver, at USA straks ophæver sin blokade – et krav som lyder fra alle verdenshjørner; både fra regeringer og fra en folkebevægelse. Vi så det den 23. juni 2021, da 184 lande i FN’s Generalforsamling stemte for en resolution om ’nødvendigheden af at ophæve blokaden’. Kun to lande- USA og Israel – stemte imod. Og vi ser det når over 100 europæiske organisationer, fagforeninger og folkelige medier med #UnblockCuba kampagnen siger ’Stop den økonomiske krig mod Cuba’.

Ophæv blokaden og lad Cuba vise, at en bedre verden med en bæredygtig samfundsordning er mulig.