Cubas kontraer leverede ikke varen

Det lykkedes ikke cubanske systemmodstandere at gennemføre nye »masseprotester« mandag den 15. november. Provokationen forsøges forlænget, men foreløbig er Cuba præget af ro og genåbning efter corona.

Mandag den 15. november blev i Cuba præget af glæde over genåbning efter corona. Cubas skoler åbnede igen efter 18 måneders nedlukning. Her deltager præsident Miguel Diaz-Canel i genåbningen af en skole i Havanna. Foto: Yaimí Ravelo/Granma

Af Volker Hermsdorf, jungeWelt

Mandag lykkedes det ikke de cubanske systemmodstandere og deres støtter at levere nye billeder af “masseprotester” mod regeringen i den socialistiske republik.

– I dag kørte jeg rundt i Gamle Havanna, Centro Havanna og Vedado. Der var roligt over alt og ikke særligt meget politi. Kun i Calle Obispo så jeg en gruppe på cirka otte betjente, som sad og kedede sig på bænkene i en lille park, fortæller den tyske filmproducent Hans-Peter Weymar mandag aften (lokal tid) i en samtale med junge Welt. 

I stedet for voldelige episoder som den 11. juli blev det alle steder fejret, at skolerne igen er fyldt med 1,6 millioner børn, hvoraf de fleste allerede er vaccineret. Med åbningen for international turisme håber cubanerne desuden på en genoplivning af økonomien.

Antallet af nye coronasmittede er faldet til 23,1 per 100.000 som syvdagesgennemsnit – på trods af den skærpede amerikanske blokade, der også belaster sundhedsvæsenet.

Selv ikke USA’s statsfinansierede propagandasender Radio and TV Martí og kontraportalen Diario de Cuba i Madrid kunne præsentere nogen dokumentation af masseprotester. I stedet for viste de billeder af eksilcubanske kontraer, der marcherede i Miami og i andre dele af verden.

Cubas udenrigsminister kritiserede netværk som Facebook og Twitter for, at de manipulerede deres algoritmer til at give indtryk af en alternativ virkelighed. Nogle tysksprogede medier har offentliggjort falske meddelelser fra systemmodstandere uden at faktachecke dem. Tagesschau påstod for eksempel, at “politibetjente i civil” havde forhindret Yunior Garcia, en af medstifterne af den amerikansk støttede kontra-platform “Archipiélago”, i at forlade sit hjem. Men en video dokumenterer, at det var naboer der blokerede hans dør, og anklagede ham for at fungere som håndlanger for USA. 

– Naturligvis er mennesker her på øen ikke glade for forsyningskrisen, for manglen på medikamenter, eller for at skulle stå i kø i én uendelighed. Men de fleste ved godt, hvad hovedårsagen er, fortæller Hans-Peter Weymar om sine aktuelle indtryk fra Havana. Og man kan naturligvis også skændes om, hvorvidt det er rigtigt at forbyde demonstrationer. Men jeg kan godt forstå det, når man ved besked om alle de ting, der styres og finansieres udefra, siger filmproducenten.

Med henvisning til den rolle, som USA og højreorienterede eksilcubanere spiller, erklærede Cubas udenrigsminister Rodriguez mandag:

– Der er folk uden for Cuba, som havde andre forventninger, men de blev ikke opfyldt denne gang. Men de giver ikke op.

Næsten som en bekræftelse af disse ord offentliggjorde Diario de Cuba allerede tirsdag en annoncering fra “Archipiélago” om, at “borgernes march for forandring forlænges indtil den 27. november, eller indtil regimet holder op med at krænke borgerrettighederne.”

Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador fordømte den slags kampagner mod Cuba. “Der er ingen objektivitet, der er ingen balance. Og som jeg allerede har sagt ved andre lejligheder, så fortjener et land, som efter to århundreders politisk formynderi i Amerika har mod til at føle sig frit og uafhængigt, alene af den grund vores beundring og vores respekt. Det er enestående.”

Sådan blev den mexicanske stats- og regeringschef mandag citeret af den latinamerikanske nyhedskanal Telesur

Washington og EU havde allerede på forhånd kritiseret den cubanske regering for at undertrykke protester og informationsfrihed. De begrundede blandt andet deres anklager med, at cubanske myndigheder om lørdagen havde frataget fem medarbejdere fra det spanske nyhedsbureau Efe deres akkreditering “for at efterprøve dem”. ¨

Efter at to af de berørte havde fået deres tilladelse tilbage om søndagen, betegnede lederen af Efe, Gabriela Cañas, det som “utilstrækkeligt” og krævede, at alle fik deres presseakkrediteringskort tilbage.

Nabila Massarali, talskvinde for EU-udenrigskommissær, Joseph Borrell, sagde, at man afventer en forklaring fra de cubanske myndigheder. 

>>> LÆS OGSÅ: Åbent brev til USA’s præsident Joe Biden