Skriv under på appel mod blokaden og støtte til Cubas indsats mod corona

Dette åbne brev er formuleret af Cuba Solidarity Campaign (CSC) i Storbritannien. Mennesker i mange lande – også Danmark –
Cuba kæmper selv og hjælper samtidigt med læger mod corona i 15 lande.

04. april – 2020 CSC/DCF

SKRIV UNDER PÅ ÅBENT BREV – klik på link i bunden.

Dette åbne brev er formuleret af Cuba Solidarity Campaign (CSC) i Storbritannien. Mennesker i mange lande – også Danmark – skriver under på det. Når der om få dage er over 10.000, som har skrevet under, vil Dansk-Cubansk Forening rette en henvendelse til den danske regering og – som CSC – opfordre den til at rette en hastehenvendelse til USA’s regering om at ophæve eller i det mindste suspendere blokaden mod Cuba.

Hjælp Cuba med at bekæmpe COVID-19 og med at stoppe USA’s blokade

Mens verden udkæmper en international kamp imod coronapandemien, har Cuba igen vist sig som bannerfører for internationalisme og solidaritet.

De seneste dage har Cuba sendt hold af højt uddannede sundhedsbrigader til 15 lande, heriblandt Italien, Grenada, Jamaica, Nicaragua og Venezuela for at hjælpe landenes overbelastede sundhedvæsen under krisen.

Den 18. marts åbnede den cubanske regering en havn op for passagererne på det britiske krydstogtskib MS Braemer, som var i dybe problemer. Skibet havde fået afslag på at gå i havn i en række lande, hvorefter Cuba tog imod det i Havanna – en gestus, som Storbritannens udenrigsminister Dominic Raab offentligt har takket Cuba for i en udtalelse til parlamentet.

Cuba har også udviklet den antivirale medicin Interferon Alfa 2B og gjort den tilgængelig for lande i verden i behandlingen af patienter smittet med COVID-19.

Denne ø-stats uegennyttige svar på den globale nødsituation er en fortsættelse af Cubas humanitære engagement. I det seneste 56 år har 400.000 cubanske sundhedsarbejdere bistået under naturkatastrofer og hjulpet med at opbygge nationale sundhedssystemer i 164 lande. Indsatsen omfatter lægehold udsendt til Pakistan efter jordskælvet i Kashmir i 2005, til Haiti i kølvandet på et forfærdende udbrud af kolera efter jordskælvet i 2010 og til Vestafrika i kampen mod ebola i 2015. Cuba har siden 1998 uddannet 35.613 læger og sundhedsspecialister fra 138 lande på sin Latinamerikanske Lægeskole (ELAM).

Samtidig har Cuba lidt under følgerne af en 58 år lang kriminel blokade iværksat af USA. Blokaden har medført mangel på mad, brændstof og andet grundlæggede nødvendigt. Sidste år medførte blokaden tab og ekstra udgifter i Cubas sundhedsvæsen på over 104 millioner dollars.

Men vi skriver dette kæmper Cuba selv med at imødegå spredningen af coronavirus i befolkningen. Hertil har Cuba brug for adgang til udstyr og medikamenter til at sikre sårbare borgeres vel.

Cuba har altid sat menneskers hehov øverst – uanset grænser eller politik. I denne tid med en international krise er USA’s blokade en forbrydelse. Ikke alene rammer den det cubanske folk, den rammer også Cubas mulighed for at hjælpe rundt om i verden i kampen mod denne virus.

Solidaritetsbevægelsen med Cuba udtrykker sin dybe taknemmelighed over for de cubanske sundhedshold – for det inspirerende eksempel på global solidaritet, som de er.

Samtidig opfordrer vi regeringen til at rette en hastehenvendelse til USA’s regering om at ophæve blokaden med det samme – i det mindste suspendere den midlertidigt – så livsnødvendige forsyninger af mad, brændstof og medicinsk udstyr kan nå frem til Cubas indbyggere.

Det cubanske folk støttede britiske indbyggere (ombord på MS Braemer) i en nødsituation. Dette er en mulighed for at sige tak.

SKRIV UNDER KLIK HER