Bryd blokadenInternational solidaritetKampagne mod blokadeSundhed og uddannelse

Cubanere i Danmark er vrede over USA’s blokade

Cubanere bosat i Danmark insisterer på, at USA’s økonomiske, handelsmæssige og finansielle blokade mod Cuba ophæves. Den har medført milliarder i tab for øens økonomi og udgør den største forhindring for nationens udvikling.

Gruppen af cubanere i Danmark ved Tania Navarro

Den 7. februar 1962 iværksatte USA’s daværende præsident John F. Kennedy landets blokade mod Cuba. Det skete i forlængelse af den såkalte ”Lov om hjælp til udlandet” fra 1961.

Dag for dag vokser vores vrede over stramningen af blokaden og de brutale sanktioner USA har vedtaget med sin næsten 60 år lange fjendtlige politik.

Gennem flere årtier har FN’s Generalforsamling fordømt denne politik, og i dag er der en voksende kritik af den i mange lande i verden. På trods heraf ignorerer præsidenten for den angiveligt stærkeste magt i verden denne fordømmelse og tiltager sig retten til at bestemme over 11 millioner cubaneres liv og deres fædreland.

De globale konsekvenser af Covid 19 med høje tal for smittede og døde chokerer os. Tusinder af familier på planeten græder over tabet af deres kære. Det er ikke tid til splittelse; det er derimod tid til, at vi holder sammen som mennesker og hjælper hinanden.

Blokaden tvinger det cubanske folk til at imødegå den største pandemi i nyere tid under forhold, der har umenneskelige konsekvenser, idet blokaden forhindrer anskaffelse af nødvendigt udstyr og hjælpemidler til vores indsats mod sygdommen.

Cubas lange historie med medicinsk samarbejde viser landets sundhedsfaglige arbejderes evne og vilje til at skrive smukke sider om altruisme og menneskelig solidaritet.

Cuba er et lille land med få materielle ressourcer, hvor man ikke desto mindre sikrer befolkningens sundhed, og dertil har vi med vores begrænsede materielle ressoucer uddannet fagfolk til sundhedsarbejdet i mange af verdens lande.

Omkring 50.000 cubanske sundhedsarbejdere yder en indsats i 67 lande. I denne tid gennembryder en ny generaltion barriererne af farer, idet Cuba har udsendt 15 brigader med i alt 593 sundhedsarbejdere. To af disse til Italien og Andorra to til Latinamerika og 11 til Caribien. Således virkeliggør vores sundhedsarbejdere ordene fra nationalhelten José Martí, når han skiver: ”Cuba møder ikke verden som en tigger, men som en søster der mens hun redder sig redder andre og agerer med den autoritet dette giver.

Cubanske læger og sygeplejersker på corona-mission til Peru. Foto: Cubadebate.cu

Ligesom alle andre lande må Cuba mobilisere enorme ressourcer for at imødegå Covid 19-pandemien. Men for at vinde over denne sygdom er vort land nødt til at udfolde og udvikle alle sine økonomiske potentialer på trods af de talrige hindringer, som USA’s regering påfører det.

Vi cubanere, der bosat i Danmark, rejser herfra som stolte sønner og døtre af fædrelandet kravet om, at USA ophæver sin blokade mod Cuba for dermed at styrke kampen mod Covid 19.

Med denne erklæring henvender vi os til den danske regering, til Folketinget, til EU og med en appel om støtte til ngo’er, foreninger – herunder fagforeninger – og til alle mennesker med hjertet på rette sted.

https://www.facebook.com/Cubanos.en.Dinamarca/