Bryd blokadenVores fokus

Sådan rammer USA’s blokade

Cubas rapport til FN om blokadens virkninger i 2010 viser tydeligt, hvordan USA’s økonomiske krigsførelse rammer.

af Pär Johansson, Proletären

Afstemningen i FN’s Generalforsamlig om USA’s blokade er traditionelt en historie om USA og Israel, der sammen med enkelte af USA‘s små lydstater stemmer for blokaden, mens verdenssamfundet fordømmer USA’s optræden. Allerede inden Generalforsamlingen i går stemte om blokaden, rejste der sig stærke røster imod blokaden mod Cuba. Brasilien som talsmand for Latinamerika har krævet, at blokaden ophæves, og Malawi som talsmand for landene i Afrika gør det samme.
Sydafrikas udenrigsminister har også krævet en ende på blokaden.

Amnesty International udsendte forrige år, i forbindelse med at spørgsmålet blev diskuteret i Senatet i Washington, en rapport om, hvordan blokaden er en overtrædelse af menneskerettighederne: 
– USA’s blokade er umoralsk og bør ophæves. Den forhindrer millioner af cubanere i at skaffe sig nødvendig medicin og adgang til behandling med medicinsk udstyr, som er afgørende for deres helbred, sagde Amnestys generalsekretær Irene Kahn dengang.

1. oktober holdt Cubas udenrigsminister Bruno Rodriquez Parrilla en pressekonference, hvor han slog fast, at »blokaden er en forkemorderisk« forbrydelse. Der fandtes i sin tid en vis forhåbning om, at Barack Obama ville lempe blokaden gennem en dialog mellem Cuba og USA. Bruno Rodriguez sagde dog, at disse forhåbninger ikke er blevet indfriet. Tværtimod er straffeaktioner med bøder og sanktioner mod tredjelande øget. Udenrigsministeren sagde også, at Obama selv kan gøre meget for at lempe blokaden, uden at han skal have det godkendt i Kongressen. Rapporten, som er lagt frem i FN’s Generalforsamling, viser, at USA’s blokade nu påvirker stort set hele det cubanske samfund. Det handler om adgangen til medicin og medicinsk udstyr, vanskeligheder med at eksportere rom og sukker, mangel på papir til at trykke skolebøger, import af sportsudstyr og meget mere.

Her på siden er der en række eksempler fra rapporten på, hvordan Cuba bliver ramt på område efter område, og det er blot nogle eksempler. I rapporten vises det ydeligt, hvor hårdt et lille land rammes, når det afskæres fra sit naturlige marked – for Cubas vedkommende USA. Her ligger det store tab, idet Cuba tvinges til at opsøge markeder, som ligger længere borte, hvorfor transport og transaktioner bliver meget dyrere. I mange tilfælde for dyrt, hvorfor Cuba ikke kan importere de nødvendige varer. Hele 751 milliarder dollar har USA mere end 50 år lange økonomiske, handelsmæsige og finansielle blokade kostet Cuba. Der er ingen tvivl om, at en ophævelse af blokaden vil betyde afgørende forandringer for det socialistiske Cuba.

Læs mere – og eventuelt hele rapporten fra Cuba til FN her.