Dansk håndslag til Cuba på en særlig 26. juli

Den historie, som knytter sig til 26. juli, rummer en symbolik, der i og uden for Cuba maner til kamp mod undertrykkelse og for retten til social fremgang, frihed, solidaritet og internationalisme.
USA’s blokade kostede Cuba 5,5 milliarder dollars i tabte indtægter og ekstra udgifter i perioden fra 1. april 2019 til 31. marts 2020. Det svarer til over 90 millioner danske kroner hver dag hele året.

Dansk-Cubansk Forening bekræfter på denne særlige 26. juli sin solidaritet med Cuba og sin tro på, at det cubanske folk kan og vil vinde endnu en sejr i forsvaret for Revolutionen, socialismen og selvbestemmelsen.

Den historie, som knytter sig til 26. juli, rummer en symbolik, der i og uden for Cuba maner til kamp mod undertrykkelse og for retten til social fremgang, frihed, solidaritet og internationalisme.

Sådan var det for 68 år siden – den 26. juli 1953 – da unge cubanere med Fidel Castro i spidsen angreb Moncada-kasernen i Santiago de Cuba og tilsvarende Batista-diktaturets kaserne i Bayamo. Dermed indledtes sidste fase af Cubas lange kamp for frihed og selvbestemmelse.

Og sådan var det for præcis 30 år siden – den 26. juli 1991 – da Sydafrikas frihedshelt Nelson Mandela besøgte Cuba og i sin tale udtrykte sit folks tak til Cuba med disse ord: ”We have come here today recognising our great debt to the Cuban people. What other country has such a history of selfless behaviour as Cuba has shown for the people of Africa? How many countries benefit from Cuban healthcare professionals and educators? What country has ever needed help from Cuba and has not received it?”

I dag – den 26. juli 2021 – udtrykker mennesker i talrige lande deres tak til Cuba ved at afvise USA’s og imperialismens nye kampagne for at nære et oprør og skabe et systemskifte i Cuba.

Cuba anklages hyklerisk for brud på menneskerettigheder og demokrati. Men enhver, der uden forudfattede holdninger studerer det cubanske samfund, vil erkende, at Cuba bedre end de fleste lande i verden sikrer sin befolkning de fundamentale menneskerettigheder – og hvis ikke der var ét stærkt demokrati i Cuba, var den cubanske revolution for længt bukket under for det pres og den fjendtlighed som landet har været udsat for gennem mere end 60 år.

Cubas aktuelle vanskeligheder er skærpet af krise og corona, men skyldes grundlæggende USA’s blokade, der i seks årtier har udmarvet det cubanske samfund og kostet milliarder og atter milliarder.

Derfor siger vi denne 26. juli til USA og til alle de som af uvidenhed eller af ond vilje stiller sig på USA’s side: Stop hykleriet, stop fjendtlighederne mod Cuba, ophæv blokaden nu!

Og vi bekræfter vores vilje til at kæmpe mod blokaden indtil det sker.

Vi ønsker cubanerne en god 26. juli!

Dansk-Cubansk Forening, 26. juli 2021.