Cuba vaccinerer

På trods af USA’s blokade har Cuba startet en vaccinationskampagne i Havanna med sin egen vaccine. Målet er at immunisere hele befolkningen inden årets udgang
Godt tegn: Sundhedspersonale i Havana melder om gode resultater for “Soberana-02”-vaccinen (24.3.2021)

Af Volker Hermsdorf, jungeWelt

I onsdags (12. maj; red.) begyndte vaccinationerne mod coronavirus i fire områder i hovedstaden Havanna. Som nyhedsbureauet Prensa Latina meddelte, skal mindst 400.000 af indbyggerne af bydelene San Miguel del Padrón, Habana del Este, Guanabacoa og Regla, der vurderes som risikoområder, vaccineres med “Abdala”, som er en cubansk udviklet vaccine.

Inden starten af juli er det planlagt at vaccinere i kommunerne Boyeros, Cotorro og Arroyo Naranjo, som ligeledes har smitteniveauer højere end gennemsnittet.

I første omgang prioriteres personer over 60, forklarede den stedfortrædende leder af provinssundhedsmyndigheden, Nilda Roca Menéndez. Derefter bliver aldersgruppen over 40 vaccineret og til sidst alle mellem 19 og 39, som ønsker at blive vaccineret. 

Som lægen oplyser, er der blevet oprettet 489 vaccinationssteder i de udvalgte kommuner, for det meste i lægeklinikker eller sygehuse. Der vil blive vaccineret max. ti personer i timen for at undgå større forsamlinger.

Cuba har mere end 30 års erfaring med at udvikle og producere vacciner, som allerede er blevet anvendt i mere end 30 lande.

Roca Menéndez understregede, at vaccinationerne er frivillige og tilbydes til personer, som er mindst 19 år gamle. Børn og unge under 19, gravide, patienter med Covid-19, kræftpatienter i behandling, personer, som får antibiotika mod akutte infektioner, og mennesker med højt blodtryk kan ikke vaccineres i øjeblikket.

Borgere, som allerede har været smittet med coronavirus, skal have vaccinen “Soberana plus”, som er udviklet specielt til dem for at styrke deres immunitet.

For at kunne vaccinere de ca. 1,7 millioner indbyggere i hovedstaden i de kommende uger fuldstændigt, tilstræber man et gennemsnitligt antal af 85 patienter per vaccinationssted om dagen.

På trods af USA’s blokade er de to anvendte vacciner blevet udviklet og produceret i Cuba som de hidtil eneste latinamerikanske vacciner. Sundhedsminister José Angel Portal havde for nyligt tilkendegivet, at han håber, at 70 procent af den cubanske befolkning kan vaccineres senest i august.

Eduardo Martínez Díaz, præsidenten for virksomhedsgruppen Bio-Cuba-Farma, som står for den industrielle produktion af vaccinerne, deler hans optimisme. Han går ud fra, at den nødvendige mængde vacciner, vil være parat, erklærede han i tv-udsendelsen “Mesa Redonda”.

Det cubanske center for genteknik og bioteknologi (CIGB), hvor vaccinen “Abdala” blev udviklet, er i gang med at gennemføre et studie for også at kunne gøre den anvendelig til mindreårige. Dermed vil Cuba kunne blive det første land i verden, som vaccinerer hele sin befolkning med en vaccine, som det selv har udviklet, hvilket vil kunne nås inden årets udgang, håber Martínez Díaz.

Bio-Cuba-Farma, som koordinerer 21 forskningscentre og 32 firmaer, har lavet en operativ plan for tiden indtil december, der definerer antallet af doser af de respektive vacciner, som skal produceres i stadigt stigende takt hver måned indtil december. Matínez Díaz understregede desuden, at Cuba har mere end 30 års erfaring med at udvikle og producere vacciner, som allerede er blevet anvendt i mere end 30 lande.  

Den statslige farmaceutiske industri på øen har med “Soberana 01”, “Soberana 02”, “Mambisa”, “Abdala” og “Soberana plus” indtil nu udviklet fem Covid-19-vacciner. De skal snart også eksporteres til lande i det globale syd. “Cuba har altid foræret vacciner væk. Vi hjælper andre lande”, citerede New York Times i februar Gerardo Guillén, en videnskabsmand, som har været med til at udvikle vaccinerne i CIGB.

Vicente Vérez, som leder “Soberana-holdet”, meddelte NYT, at Cuba i fremtiden også ville kunne tilbyde vaccinationer til udlændinge, som rejser til Cuba.