Cuba rejsetips

At rejse i Cuba – Gode tips om at rejse i Cuba

Bedste rejsetidspunkt
Cuba har subtropisk klima og kan besøges året rundt. Den årlige gennemsnitstemperatur varierer fra 20 til 28 grader. Det bedste tidspunkt at besøge landet er fra november til april, hvor vejret er mest tørt, og risikoen for orkaner er mindst. Øen er smal, så afkølende luftpust strømmer konstant ind fra havet.

Penge 
Der er to valutasystemer i landet, cubanske pesos (CUP) og pesos convertibles (CUC). Det er peso convertibles, du får udbetalt, når du som turist hæver i banken. Cubanske Pesos er den lokale valuta, som cubanerne lønnes i. Visakort modtages i banker, vekselhuse (Casas de Cambio) samt på statsejede hoteller. Men vær opmærksom på, at der lægges et gebyr på op til 12 procent oveni det beløb, du hæver på dit Visakort. Pas skal fremvises, når du ønsker at hæve med Visakort.

Tjek den aktuelle kurs på: www.xe.com.

Sygeforsikring 
Pr. 1. maj 2010 har de cubanske myndigheder indført krav om gyldig rejsesygeforsikring ved indrejse til Cuba. Dokumentation for gyldig rejsesygeforsikring i form af certifikat eller forsikringsbevis skal forevises ved indrejse. Rejsende, som ikke er besiddelse af en rejsesygeforsikring ved ankomsten til Cuba, skal købe en forsikring i lufthavnen, på havnen eller i marinaen. Men det er ikke alle forsikringsselskaber, der er blevet godkendt af de cubanske myndigheder. Rejser man til Cuba, skal man medbringe en engelsksproget erklæring fra sit forsikringsselskab om, at man har tegnet en gyldig rejseforsikring. 
Gouda Rejseforsikring er blandt de selskaber, der er godkendt af de Cubanske myndigheder i henhold til dokumentationskravene, og Gouda udsteder engelsksprogede erklæringer til alle rejsende til Cuba og er med på den cubanske ambassades lister over godkendte rejseforsikringsselskaber. 

Transport
Det er en forholdsvis bekostelig affære for udlændinge at rejse rundt på Cuba. 

Bus:
Busselskaber, der har turister som målgruppe, fungerer fint. Videounderholdning og aircondition forsøder og løfter prisen. Du kan vælge imellem Viazul- og Astrobusserne. Astrobusserne er af lidt lavere standard. Det kan klart anbefales at købe sine billetter nogle dage i forvejen eller møde meget tidligt op, der hvor billetterne sælges før afgang. Busserne gør stop ved spisetider, så proviantering er ikke nødvendig. 

Tog:
Togene er generelt billigere og langsommere end busserne. Togbilletter købes på banegården ved “LADIS” lugen og betales i kontante US-dollars. Lettere retter kan købes, men tag selv lidt mad med, da togene nogle gange kan blive mange timer forsinkede. Sporene går både fra øst til vest og fra nord til syd. Togene kan sagtens anbefales til lange ture, især om natten, da sæderne er store og behagelige – og der er god plads til benene. 

Bil:
Der kan være store fordele i at leje en bil. Egen bil gør ikke blot, at du sparer tid i transport, men også at du har total frihed til at komme ud, hvor andre der er afhængige af lokaltransport, ikke kommer. Alle hoteller i Havanna tilbyder billeje. Havanauto er et af de mest udbredte firmaer. Énvejsleje er muligt imod rimelige gebyrer. Visakort kan bruges på Servi-Cupet tankstationerne, som findes i alle større byer. Vejnettet på Cuba er veludbygget, men mange steder dårligt vedligeholdt. Bortset fra på motorvejene er det ikke muligt at holde en fart på mere end 60-70 km/t på grund af mange huller i asfalten. Hav altid et reservehjul med i bagagerummet! Vær opmærksom på, at motorvejene, modsat i Danmark, er tilladte for alle transportmidler – også cykler og hestevogne. 

Fly:
Det kan være meget tidsbesparende at flyve indenrigs, men bestil i god tid og forvent overbookinger samt forsinkelser. Alle større hoteller samt rejsebureauer på Cuba kan reservere indenrigsflyvninger, men forvent ikke, at det kan ordnes hjemmefra.

Cubas ambassade i Danmark