Cuba redder tusinder af liv i Haiti

Den 12. januar 2010, da jordskælvet ramte Haiti, var der over 400 cubanske bistandsarbejdere i Haiti. 344 af dem var læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. De cubanske læger gik umiddelbart i gang med at hjælpe ofrene for katastrofen. I resterne af de eksisterende hospitaler, i midlertidige klinikker og operationsstuer oprettet i telte eller i huse, der stadig stod. De første timers og dages maraton-indsats af de cubanske læger er en smuk historie om solidaritet og nødhjælp. Den historie er ikke blevet fortalt i Danmark – endnu.

Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (OPS) i Washington har udsendt en rapport, som sætter tal og fakta på cubanernes indsats i Haiti i disse dramatiske uger:
Allerede de første fem døgn behandlede cubanerne 8919 ofre. Man gennemførte 650 operationer.
Samtidig ankom forstærkning fra Cuba af læger, sygeplejersker og teknikere. Blandt dem var 60 medlemmer af den såkaldte Henry Reeve-brigade, som fra Cuba tidligere blandt andet har været udsendt til jordskælvet i Pakistan og tilbudt USA under den tropiske orkan Katrinas hærgen i New Orleans.

Blandt de nødhjælpsarbejdere, som samarbejder med de cubanske læger er også grupper af haitianere, der tidligere er uddannet som læger i Cuba. Omkring 140 haitianere, der p.t. studerer medicin i Cuba er også straks rejst hjem til Haiti for at hjælpe under katastrofen.
Desuden er nødhjælpsarbejdere blandet andet fra Canada, Chile, Spanien, Mexico og Venezuela gået ind i de skiftehold, som under cubansk ledelse har kæmpet for at redde menneskelig 24 timer i døgnet siden det forfærdelige jordskælv lagde store dele af det fattige Haiti i ruiner sent om eftermiddagen lokal tid den 12. januar.

De var der i forvejen

Når Cubas hjælp kom umiddelbart og har været så effektiv skyldes det, at cubanske læger har arbejdet i Haiti uafbrudt siden 1998, hvor Cuba og Haiti indgik en aftale om at Cuba skulle komme det fattige land til undsætning.
Siden da har 6094 cubanske bistandsarbejdere arbejdet i Haiti. De fleste læger og andre sundhedsarbejdere.
De har gennemført over 14 millioner konsultationer. De har gennemført over 225.000 kirurgiske indgreb og reddet over 230.000 menneskeliv i løbet af de godt 11 år, oplyser Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (OPS) fra kontoret i Washington.
I samme periode har cubanske bistandsarbejdere arbejdet i landsbrug og fiskeri, med energisektoren og med at forbedre kommunikationssektoren.
Under et særligt program (Operacion Milagro) har Cuba opereret 47.273 for øjensygdomme.
160.030 mennesker i Haiti har lært at læse og skrive ved hjælp af det cubanske alfabetiseringsprogram ”Yo, si puedo”, der direkte oversat betyder: Ja, jeg kan.

Hjælp Cuba at hjælpe

Der er oprettet en bankkonto i Cuba, hvortil man modtager økonomiske donationer til støtte for cubanernes humanitære indsats i Haiti. Beløb kan overføres til:

Kontoens navn: Terremoto Haití (Haiti Earthquake)
Bank: BICSA
Bank Identification Code (BIC) Bankens SWIFT -kode: BIDCCUHH
Kontonummer: 01321010770900
Bank Address: Havana, Cuba
Indbetalinger skal ske i danske kroner eller euro – ikke I US-dollar.

Flere oplysninger:
Den cubanske indsats i Haiti bliver yderligere beskrevet i artikler og små videoklip, på Youtube. Find nogle af dem via nedenstående links.
http://www.cuba-solidarity.org.uk/newz.asp?ItemID=1768

Video-interviews med cubanske læger i Haiti:
http://www.youtube.com/watch?v=VfQ1VUH2-hs&feature=channel

/Sven-Erik Simonsen, talsmand for Dansk-Cubansk Forening og Helene Caprani, formand for Dansk-Cubansk Forening