Cuba er allerede i gang med at udvikle vacciner rettet specielt mod omikron-varianten af SARS-COV-2

«Vi følger nøje rapporterne om, hvordan den nye variant omikron opfører sig. Vi er allerede i gang med at udvikle specifikke vacciner. Hvis det bliver nødvendigt, vil vi udvikle dem i løbet af kort tid”, forsikrede doktor Eduardo Martïnez Dïaz, direktøren for BioCubaFarma på sin Twitter-konto. 

Verdenssundhedsorganisationen advarede på sin hjemmeside om, at denne variant har et stort antal mutationer, og den foreløbige dokumentation tyder på en større risiko for gennembrudsinfektion, hvilket efter WHO’s opfattelse tyder på, at Covid-19 er blevet farligere i epidemiologisk henseende. 

Fra det cubanske dagblad Granma 30. november 2021, oversat af Dann Simonsen

“Vi følger nøje rapporterne om, hvordan ​​den nye omikron-variant opfører sig. Vi er allerede i gang med at udvikle specifikke vacciner. Hvis det bliver nødvendigt, vil vi udvikle dem i løbet af kort tid,” forsikrede Dr. Eduardo Martínez Díaz, direktøren for BioCubaFarma, på sin Twitter-konto med henvisning til, hvad videnskaben arbejder på angående den nye genetiske variant af SARS -COV-2.

Eftersom det står klart, at nøglen til at kunne konfrontere mulige varianter af coronavirus er, at man opnår høj immunitet mod sygdommen, anbefalede Martínez Díaz i en anden tweet, at det vigtigste lige nu er at fortsætte vaccinationsstrategien, heriblandt booster-vaccinationerne, som er blevet anvendt siden november, samt at fortsætte med de sanitære forholdsregler til at forebygge og holde Covid-19 under kontrol. 
I de seneste dage har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) klassificeret den genetiske variant B.1.1.529 af SARS-COV-2, kaldet omikron, først rapporteret fra Sydafrika d. 24. november, som en variant, der giver anledning til “bekymring”.

Sundhedsorganisationen advarede på sin hjemmeside om, at denne variant har et stort antal mutationer, og den foreløbige dokumentation tyder på en større risiko for gennembrudsinfektion, hvilket efter WHO’s opfattelse tyder på, at Covid-19 er blevet farligere i epidemiologisk henseende. 
WHO klassificerer en variant som “bekymrende”, når den har genetiske ændringer, der påvirker virussens egenskaber såsom, hvor smitsom den er, hvor hård sygdommen er, om den overvinder immunitet, diagnostik eller behandling. 
https://www.granma.cu/cuba-covid-19/2021-11-30/cuba-ya-esta-disenando-vacunas-especificas-contra-la-variante-omicron-del-sars-cov-2-30-11-2021-23-11-21