Demokrati og menneskerettighederVores fokus

88 procent stemte ved kommunalvalget i Cuba

To oppositionsfolk har påkaldt sig opmærksomheden i nogle vestlige medier. De to blev opstillet på borgermøder i Havanna, men blev ikke valgt på valgdagen.

Lidt over 88 procent af Cubas otte millioner vælgere stemte søndag den 19. april ved første runde af kommunalvalget. For 63.400 16-årige cubanere var det deres første valg.

Formanden for Cubas lovgivende nationalforsamling, Esteban Lazo, sagde efter at have stemt, at dette kommunalvalg er særligt, fordi de politikere, som bliver valgt, skal lede arbejdet med at gennemføre love, som ændrer dele af Cubas økonomiske politik:

– Valget gennemføres i et vigtigt øjeblik, hvor vi gennemfører økonomiske forandringer, som overfører ansvar til kommunerne, sagde Esteban Lazo ifølge Prensa Latina.

Der var opstillet 27.379 kandidater til kommunalbestyrelserne i landets 168 kommuner.

For at være valgt, skal en kandidat have over 50 procent af stemmerne i sin valgkreds. I de valgkredse, hvor der ikke er en kandidat, som opnår over halvdelen af stemmerne i første valgrunde, gennemføres der en anden valgrunde på søndag den 26. april. Her opstiller kun de to kandidater, der fik fleste stemmer ved første runde i den pågældende valgkreds.

Avisen Granma oplyser, at 11.425 blev valgt i første runde, mens der skal være en anden valgrunde i 1164 valgkredse.

Kandidater opstilles på åbne borgermøder i opstillingskredsene. I valgkredsene opstilles mellem to og otte kandidater. Det kommunistiske parti kan ikke opstille kandidater, men borgermøderne kan opstille både kommunister og kandidater, der ikke er med i det kommunistiske parti.

SYSTEMKRITIKERE

Det har fanget nogle mediers opmærksomhed, at der blev opstillet erklærede modstandere af det socialistiske system som kandidater.

Hildebrando Chaviano, der af BBC beskrives som en “uafhængig journalist og advokat” og Yuniel Lopez, der er medlem af et ulovligt parti, nemlig Cubas Uafhængige og Demokratiske Parti, skriver BBC.

Begge kandidater var blevet opstillet i Havanna, men ingen af dem fik stemmer nok til at blive valgt. Heller ikke stemmer nok til at gå videre til anden valgrunde:

“Både Chaviano og Lopez sagde, at de var langt bagud i stemmetal i forhold til at kunne vinde”, skriver BBC.

– Vi udnyttede situationen… Nogle siger, at der er frygt i Cuba. Jeg siger, at folk har mistet deres frygt, siger Yuniel Lopez.

FIDEL CASTRO BREVSTEMTE

Cubas tidligere præsident Fidel Castro stemte også, oplyser de cubanske medier. Han gjorde det per brev fra hjemmet, som Cuba valglov tillader, hvis en vælger er syg eller af anden grund ikke kan møde frem på sit valgsted, forklarer det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina.

En valgtilforordnet afhenter stemmesedlen i en lukket kuvert hos vælgeren. Sammen med en anden valgtilforordnet konstateres det, at kuverten er lukket, inden den lægges i valgurnen.

Når valgstedet lukker, optælles stemmerne i offentlighed. Alle cubanere har ret til at møde op og overvære stemmeoptællingen.

188.900 cubanere var valgtilforordnede ved mere end 24.000 valgsteder i hele lande.

Valget forløb tilfredsstillende oplyser Alina Balseiro, som er formand for Den Nationale Valgkommission.

Mandag fremlagde hun en række fakta om de valgte. Heraf fremgår det at 35 procent er kvinder og 60 procent er kommunister:

– 59,24 procent er medlemmer af partiet. Det viser, at partimedlemsskab ikke er en betingelse for at blive valgt, sagde Alina Balseiro.

BÆREDYGTIG SOCIALISME

De seneste år har cubanerne gennemført forandringer af økonomien med det formål at skabe “en produktiv og bæredygtig socialisme”, som præsident Raúl Castro har formuleret det. 

Reformerne går primært ud på at øge produktionen. En del af den statslige økonomi overlades nu til kooperativer og til private familevirksomheder.

De lokale politikere i landets 168 kommuner spiller en nøglerolle i denne forandring. 

De skal udstede næringsbreve til de private og kooperative virksomheder, de skal kontrollere regnskaber og opkræve skatter. Og ikke mindst skal de organisere det lokale marked for handel med fødevarer og forbrugsvarer.

(Artiklen har været bragt i Arbejderen)