2017 Udtalelse Invitér demilitariserede FARC-guerillaer på uddannelse i Danmark

Udtalelse til pressen, regering og Folketing: Følg Cubas eksempel, støt fredsprocessen i Colombia: Invitér demilitariserede FARC-guerillaer på uddannelse i Danmark

Deltagerne i Dansk-Cubansk Forenings generalforsamling udtrykker sin store glæde over den seneste nyhed fra Cuba og Colombia: Cuba har inviteret 500 demilitariserede FARC-guerillaer samt 500 ofre for den borgerkrig, som nu slutter, til at tage en lægeuddannelse i Cuba – på Cubas regning.

Det er nyttigt. Det er smukt. Det er et skelsættende skridt, som øger chancen for en succesfuld fredsproces og en reel afslutning på den over 50 år lange borgerkrig i Colombia. Det er konfliktløsning og fredsskabelse når den er bedst.

Fotomontage: Telesur

I modsætning til de blodige konsekvenser af Danmarks såkaldte ‘aktivistiske udenrigspolitik’ med militære operationer i flere lande, ønsker vi at rette opmærksomhed mod dette gode initiativ for forsoning og fredsbygning.

I Colombia er regeringe og FARC, efter fire års forhandlinger i Havanna med Norge, Cuba, Venezuela og Chile som mæglere, nået frem til en fredsaftale, som i disse måneder er ved blive iværksat. Det er en vanskelig fase og bidrag til at styrke og konsolidere freden er afgørende.

Derfor opfordrer vi regeringen og Folketingets partier til at lade sig inspirere af Cubas initiativ med scolarships til 500 eks-guerillaer og til 500 ofre for borgerkrigen, iværksat fra september i år og gennemført over de kommende fem år med optagelse af 200 studerende om året.

Vi er halvt så mange danskere som cubanere, men vi er mindst dobbelt så rige, så invitér ligesom Cuba 2 x 500 colombianere på uddannelse i Danmark; til læger eller ingeniører, til agronomer, sygeplejersker eller andet, som kan være nyttigt for fremtidens fredelige Colombia.

Det vil gavne den skrøbelige fredsproces i Colombia.

Og en sådan humanistisk-politisk gestus vil uden tvivl give et højlydt ekko i hele Latinamerika og inspirere i andre lande.