USA’s store nederlag i FN – Cuba vandt 185-2

Den 3. november stemte FN’s generalforsamling om en cubansk resolution, der kræver af USA, at blokaden mod Cuba ophæves. Det var 30. gang en sådan resolution kom til afstemning, og det var 30. gang USA led et knusende nederlag. I den anledning skrev Henrik Thejl nedenstående betragtninger på sin Facebookside

Cuba ville være et bedre samfund uden USA’s blokade, lyder appellen. Blokaden koster Cuba milliarder i tabte indtægter og øgede udgifter hvert år. Foto: Granma

CUBA FÅR STØTTE FRA 185 LANDE VED FN RESOLUTION IMOD USA’s BLOKADE MOD CUBA.

Ved FN afstemningen i midt oktober til fordømmelse af Ruslands ”ulovlige annektering” af ukrainske regioner, blev det slået stort op i de danske medier, at hele 143 lande ud af generalforsamlingens 193 lande stemte for en fordømmelse. Det blev i flere medier benævnt som ”verdenssamfundets” stemme imod Rusland

MEN bliver det mon overhovedet nævnt i danske medier, at Cuba netop har fremsat og fået støtte til sin resolution (for 30. år i træk!) imod USA’s illegale sanktioner mod landet fra hele 185 lande? Kun 2 lande stemte imod: USA og dets tro tjener, Israel.

Her kan vi snakke om ”ET VERDENSSAMFUND”, der fordømmer USA, der nu igennem 60 år har pålagt Cuba sanktioner a la dem, vi kender fra Vesten’s sanktioner mod Rusland. I 60 år! ….for der må ikke eksistere alternativer til Pax Americana!

Trods 30 års fordømmelser fra det internationale samfund, fortsætter USA ufortrødent sine illegale og extraterritoriale sanktioner mod landet, der koster hårdt for den cubanske befolkning, men USA er jo et imperium, og som Bush’s daværende rådgiver, Karl Rove, sagde tilbage i 00’erne: “We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality — judiciously, as you will — we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.” Det er med den arrogance, at USA agerer overfor hele verden, hvorved de ignorerer alt, der hedder international lov og normer.

Her kommer den engelske tekst i oversættelse: “Vi er et imperium nu, og når vi handler, skaber vi vores egen virkelighed. Og mens man studerer den virkelighed – omhyggeligt, som man jo gør – vil vi handle igen og skabe andre nye virkeligheder, som man også kan studere, og det er sådan tingene vil ordne sig. Vi er historiens aktører. . . og I, alle sammen, vil blive overladt til blot at studere, hvad vi laver”.

Det er helt præcist at betegne USA’s politik over for Cuba og andre lande som arrogant.

I denne situation, hvor vi ikke skal forvente, at USA ændrer sin politik på grund af afstemningsresultatet i FN, står vi med den opgave at lægge pres på vores egen regering – der jo har stemt for Cubas resolution!! – for at få regeringen til at følge op med konkret handling.

Og mens vi skridt for skridt finder veje frem i denne vanskelige opgave med at få regeringen til at handle imod ønskerne fra Washington, så skal vi styrke solidariteten på alle tænkelige måder.

Det gør vi i Dansk-Cubansk Forening ved vores oplysningsarbejde, med vores indsamling til støtte for Cubas sundhedsvæsen og med vores kulturelle aktiviteter m.m….. OG IKKE MINDST rejser til Cuba. Det er nemlig altid en god ide at rejse til Cuba: Alene, med en rejsegruppe, gerne med Dansk-Cubansk Forening og måske allerbedst på en solidaritetsbrigade. Godt, fordi det er en dejlig og berigende oplevelse af besøge Cuba, og fordi cubanerne både glæder sig over den solidaritet, som besøget er udtryk for og har så hårdt brug for de penge, vi som turister lægger i landet.

Cubas sejr i FN!