Trods smuk i modvind fortjener Cuba medvind

Nytårsudtalelse fra Dansk-Cubansk Forening
Vi støtter den igangværende globale bevægelse for nominering af Cubas internationale læger og sygeplejersker til Nobels Fredspris i 2021.

søn. 27. december – 2020 Dansk-Cubansk Forening

Når vi gør status på 2020, kan vi se tilbage på et år, der har budt på store vanskeligheder og udfordringer, som for cubanerne er nærmest uden fortilfælde.

Fra USA har Trump-regeringen strammet blokaden til det mest brutale niveau siden blokadens start i begyndelsen af 1960’erne. Af en rapport til FN fremgår det, at blokaden koster Cuba 5,5 milliarder dollars om året. Det svarer til knap 100 millioner kroner hver dag året rundt. Cuba er udsat for en økonomisk krig.

Samtidig mistede Cuba med corona-pandemien sin mulighed for at sikre sig helt afgørende indtægter fra en solid og voksende turisme. Dertil medførte corona-nedlukninger et betydeligt fald i nationale produktioner, så pandemien har kostet Cubas hårdt pressede økonomi dyrt.

I den situation har det været imponerende og bekræftende at se, hvordan Cuba og landets befolkning med fællesskab, solidaritet og socialisme har været i stand til at håndtere corona; og målt på smittede og døde været blandt de absolut bedste i verden – mens den store nabo i nord dyrker markedet og individualismen og må udvide sine massegrave.

Og ikke nok med det. Cuba er kommet andre lande til undsætning i kampen mod corona. Over 3000 cubanske læger og sygeplejersker har arbejdet eller arbejder stadig i 39 lande, hvor de redder menneskeliv.

Og nu, hvor verden står med muligheden for at vaccinere mod corona ser vi, at mens rige lande hamstrer monopolernes vacciner, så udvikler Cubas forskere flere typer corona-vacciner, der giver håb også til verdens fattige millioner.

Her ved årsskiftet véd vi, at den cubanske befolkning og de delegerede, som er valgt til Folkemagten, travlt diskuterer og lægger meget nyskabende planer og valutareformer for det kommende år. Vi ser frem til i 2021 at opleve resultaterne heraf på de forskellige samfundsområder.

Venskab og solidaritet er kerneværdier i Cubas revolution. Cuba yder og Cuba modtager solidaritet. Netop ved dette årsskifte fejrer Cubas Institut for Venskab mellem Folkene – ICAP – 60-året for stiftelsen. Næsten 1.500 venskabs- og solidaritetsorganisationer i cirka 150 lande ønsker ICAP og Cuba til lykke i ord og handling.

Dansk-Cubansk Forening vil sammen med den verdensomspændende solidaritetsbevægelse give Cuba håndslag på fortsat kamp mod USA’s blokade. Som del af den europæiske kampagne #UNBLOCKCUBA skal vi sammen ændre dansk og europæisk ligegyldighed og eftergivenhed over for USA’s kriminelle blokade mod Cuba.

Vi vil støtte den igangværende globale bevægelse for nominering af Cubas internationale læger og sygeplejersker til Nobels Fredspris i 2021.

Vi glæder os over det styrkede solidariske samarbejde mellem Cuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua og den række caribiske østater, som tilsammen udgør ALBA: Den Bolivarianske Alliance for Amerika.

Dansk-Cubansk Forening har omkring 800 medlemmer. Otte partier, organisationer og fagforeninger er kollektive medlemmer af Dansk-Cubansk Forening, der har lokale afdelinger i fem byer og landsdele, mens der er aktive cubavenner i flere andre byer.

Sammen sender vi vores solidariske nytårshilsener til Cuba og cubanerne, som har stået skulder ved skulder og bragt Cuba gennem et vanskeligt år og praktiseret nationalhelten José Marti’s ord om, at ‘Fædrelandet er menneskeheden’.

Trods smuk i modvind fortjener Cuba medvind i 2021.

Dansk-Cubansk Forenings hovedbestyrelse, december 2020.

Sven-Erik Simonsen, Tommy Damgaard, Johnny Mortensen, Mogens Hansen, Marianne Maass, Jytte Svensson, Ole Bach, Kirsten Bindstrup, Helle Bruun, Claus Christoffersen, Hellen Gade, Jesper Brohm Hansen, Inge Høgh, América Labrador, Thomas Lindrod, Luis Monteiro, Helene-Marie Sandberg, Kirsten Schelbeck, Anne Sieg, Hanne Skovgaard, Susanne Wind, Kit Aastrup, Jørn Lehmann Petersen, Niklas Zenius Jespersen, Gert Thøgersen, Ole Nors Nielsen, Krista Sørensen