Nyheder

Solidaritet med sociale bevægelser i Bolivia

Vi fordømmer den politiske forfølgelse og repression i Bolivia. Vi opfordrer til solidaritet med de sociale bevægelsers kamp for demokrati og forsvaret for retten til lige adgang til sundhed og uddannelse. Kupregeringen i Bolivia må gå af.

Foto: Telesur

Denne udtalelse har en række danske organisationer underskrevet – herunder Dansk-Cubansk Forening. 

Danmark, 15. august 2020

Udtalelse:

Solidaritet med sociale bevægelser i Bolivia, der ønsker at sætte kupregeringen på porten

Ni måneder efter kuppet, der tvang Evo Morales fra magten, har Bolivias kupregering for tredje gang udskudt afholdelsen af valg, der nu er sat til 18. oktober. Kuppræsidentens parti fik ved valget sidste år 4 % af stemmerne – og har minimal chance for at beholde regeringsmagten efter et valg.

Dette alt imens regeringen har været ude af stand til at håndtere coronapandemien, så omfanget af smittede er stærkt på vej op – med det resultat, at det offentlige sundhedsvæsen er kollapset, så tusinder af fattige folk er døde i gaderne, mens de rige har haft adgang til privathospitalerne.

Kupregeringen har på 9 måneder annulleret en række økonomiske og sociale fremskridt fra de foregående 14 år. Bolivia gennemlever nu en alvorlig økonomisk krise, der ikke er blevet forbedret af den mere end 100 dage lange karantæne, som har gjort det vanskeligt at få mad på bordet for det store flertal, der er afhængige af dag-til-dag arbejde i den uformelle sektor.

I stedet for at give hjælp til de fattige sektorer, har kupregeringen alene haft travlt med at gennemføre sine neoliberale politikker og bede om lån fra IMF. Og børn og unge er blevet frataget retten til undervisning, med regeringens annullering af det resterende skoleår.

De sociale bevægelsers tålmodighed er derfor nu brugt op. Siden 3. august har protester, marcher og vejblokader spredt sig over hele landet. Kravet er: – Ikke flere udskydelser af valget; og fra forskellige sektorer er kravet om kuppræsidenten Áñez tilbagetræden blevet rejst.

Responsen fra kupregeringen og den reaktionære højrefløj har været forbryderisk: Den politiske forfølgelse mod sociale og politiske ledere er forøget, de sociale bevægelser er blevet stemplet som terrorister og indenrigsministeren Arturo Murillo har sagt, at han er parat til at lade militæret skyde folk ned, hvis ikke de dropper deres protester. Samtidig har paramilitære fascistiske grupper, med politiets velsignelse, angrebet og såret adskillige mennesker, som har deltaget i vejblokader.

I stedet for at fordømme disse forbryderiske handlinger fra kupregeringen i Bolivia, har EU, FN, OAS og andre internationale organisationer givet deres opbakning til kupregimet og krævet stop for de sociale protester.

Vi, forskellige sociale organisationer og foreninger fra Danmark, vil derimod manifestere – at når uret bliver ret, så bliver modstand til pligt!

Vi fordømmer den politiske forfølgelse og repression i Bolivia. Vi opfordrer til solidaritet med de sociale bevægelsers kamp for demokrati og forsvaret for retten til lige adgang til sundhed og uddannelse. Kupregeringen i Bolivia må gå af.

Underskrivende organisationer og foreninger (pr. 15 august):

Enhedslistens Latinamerikagruppe

Patria Grande Danmark

Kommunistisk Parti i Danmark

Socialisten

Dansk-Cubansk Forening

Hands Off Venezuela

(Flere organisationer kan tilføjes som medunderskrivere)