CubaInternational solidaritetNyheder

Om 1. maj i Cuba: Kampdag på spareblus

Den centrale 1.maj-demonstration blev afblæst på grund af blokaden…. og erstattet af lokale arrangementer, som gennemføres frem til fredag den 5. maj.

Sådan så det ud sidste år. Demonstrationstog med faner på arbejdernes kampdag i Havana.

Det traditionelle solidaritetsmøde i Havanas kongrespalæ i anledning af arbejdernes internationale kampdag startede lørdag d. 29. april. Den faglige fællesorganisation CTC meddelte på en pressekonference onsdag, at 1.000 internationale og 200 cubanske delegerede forventes at deltage i den fire dage lange begivenhed. (heriblandt 6 danskere, der deltager i årets 1. maj brigade, red.) Men den centrale 1. maj-demonstration i hovedstaden måtte aflyses på grund af “den komplicerede økonomiske situation og især den begrænsede brændstofforsyning”, forklarede CTC’s generalsekretær Ulises Guilarte de Nacimiento.

Lige siden revolutionen sejrede, har Cuba altid været det sted i hele det amerikanske kontinent, hvor de største 1. maj-demonstrationer har fundet sted. På grund af corona-pandemien kunne begivenheden kun foregå online i 2020-21, men i 2022 marcherede ca. 900.000 deltagere igen for international solidaritet og mod USA’s blokade under mottoet “Cuba lever og arbejder”.

Washingtons økonomiske krig er hovedårsagen til den mangel på brændstof, som tvinger Cuba til spareforanstaltninger, forklarede energiminister Vicente de la O’Levy i sidste uge på cubansk TV. Ambulancer, høstarbejde og opretholdelse af vareforsyningen har førsteprioritet. I stedet for de centrale kæmpedemonstrationer vil der derfor være mange mindre arrangementer i bydele og kommuner, virksomheder og uddannelsesinstitutioner d. 1. maj, meddelte CTC-chefen. Mobiliseringen vil blive varetaget af boligkvartersorganisationer, forbundet af småbønder og fagforeningerne med minimal brug af transportmidler.

Det internationale møde for solidaritet med Cuba og mod imperialismen er en blanding af demonstration og optakt til aktionen: 200 år efter Monroe-doktrinen blev præsenteret. Konferencen i Kongrespalæet varer til d. 2. maj. Det centrale tema er koordineringen af globale aktioner mod USA’s blokade. Desuden vil repræsentanterne for fagforeninger, sociale bevægelser og solidaritetsorganisationer også diskutere kampagner til støtte for folk i verdens lande “i en politisk situation præget af højrefløjens offensiv”, understregede medlem af CTC’s sekretariat Ismael Drullet Pérez over for pressen i onsdags.

Efterskrift onsdag den 4. maj:

 I mellemtiden har dårligt vejr medført, at mange af de lokale arrangementer er blevet udskudt til fredag den 6. maj. Trabajadores.cu var i går fuld af artikler om, hvordan man gjorde i de enkelte provinser: https://www.trabajadores.cu

Til gengæld glædede cubanerne sig over, at der endelig var kommet regn, da flere provinser har lidt af tørke på det sidste.

Artiklen er oversat fra jungeWelt af Dann Simonsen, der også har skrevet det lille efterskrift.