KAMPEN MOD PANDEMIEN I VIETNAM: Pres fra Vesten – vacciner fra Cuba

Firmaer truer med at forlade landet. Vietnam vil lempe på strenge pandemierestriktioner. Vaccineleverance fra Cuba.

Vietnam køber 10 millioner doser af Cubas coronavaccine – Abdala. Foto: Granma

af Af Stefan Kühner, jungeWelt

Efter det seneste udbrud af corona i Vietman har regeringen besluttet at bestille 10 millioner doser Abdala-vaccine fra Cuba. Abdala er en af de vacciner, som fremstilles i den socialistiske østat. 

Allerede efter statspræsident Nguyen Xuan Phucs besøg i Cuba sidste lørdag havde han en første delvis leverance på 1,05 millioner doser med hjem til Vietnam. Det rapporterede det vietnamesiske nyhedsbureau VNA. I forbindelse med debatten på FNs generalforsamling i New York forhandlede Phuc sig desuden frem til en leverance på 31 millioner doser af Pfizer-BioNTech-vaccinen til voksne og yderligere 20 millioner doser til børn, så snart børnevaccinerne bliver tilladt. 

Efter præsident Nguyen Xuan Phucs besøg i Cuba havde han en første delvis leverance på 1,05 millioner doser med hjem til Vietnam. Foto: Granma

Med en befolkning på 98 millioner mennesker forsøger Vietnam lige nu af alle kræfter at fremskynde sit vaccinationsprogram. Selv om antallet af daglige vaccinationer har nået 700.000, er vaccinationsgraden på 7,6 procent ifølge nyhedsbureauet Reuters i lørdags en af de laveste i hele regionen.

Pandemisituationen i Vietnam har tilspidset sig i de seneste tre måneder med udbredelsen af Delta-varianten. Lørdag blev der registereret 9.682 nye tilfælde. Totalt har landet haft mere end 746.600 tilfælde med 18.400 dødsfald. Men for første gang lå antallet af nye infektioner tre dage i træk under 10.000, hvilket vækker forhåbninger om en lempelse af den aktuelle lockdown.

Efter at der i juli var store udbrud af corona i Hanoi, Da Nang og Ho Chi Minh-byen, reagerede den vietnamesiske regering hurtigt og konsekvent med udgangsforbud, skolelukninger og til sidst også fabrikslukninger. I august var 30 procent af tekstilproduktionen midlertidigt lukket ned. I nogle af de specielle industrielle zoner, hvor der ligger særligt mange fabrikker, var man begyndt at indkvartere personalet på områderne, så de kunne leve og sove afskærmet fra det øvrige samfund. Via disse forholdsregler håbede man ikke alene at forhindre udbredelsen af virus men også at beskytte virksomhedernes produktionsmuligheder. 

Vietnam havde indtil i sommers håbet på en økonomisk vækst på fire procent, og presset mod landet var stort de seneste uger. Det vejede for eksempel tungt, at vestlige koncerner truede med at trække deres produktion ud af landet. Nike, den amerikanske producent af sportsartikler, har allerede taget dette skridt. Dele af fabrikationen er blevet flyttet til Kina eller Indonesien, meddelte forskellige nyhedstjenester fredag. 

Ifølge Reuters erklærede formanden for det Europæiske Handelskammer, Alain Cany, i begyndelsen af september, at europæiske investorer i Vietnam ville flytte deres projekter til andre lande, hvis indskrænkningerne på grund af coronavirus varer længere. “Vores medlemmer har brug for en klar køreplan for afslutningen på de vietnameiske forholdsregler og fjernelsen af forhindringerne for deres forretninger, som giver dem en forudsigelig mulighed for at planlægge genåbningen af deres forretninger.”

Landet vil nu lempe restriktionerne fra næste uge, da antallet af nye infektioner er faldet. I første omgang vil det igen blive tilladt for Hanois indbyggere at spadsere i byen. Virksomhederne får desuden lov til at genoptage produktionen for at støtte økonomien, sagde Vietnams premiereminister Pham Minh Chinh i lørdags. 

OVERSAT fra tyske af Dann Simonsen