Fem håndslag til Cuba

1. maj med mundbind.

Leder

Med Donald Trump i Det Hvide Hus oplever Cuba den værste håndhævelse af blokaden og den mest truende optræden fra USA’s side i årtier.

Cubanerne er seje, bevidste og velorganiserede. De ruster sig til at modstå og imødegå fjendtlighederne fra USA.

Men dette forår har også budt cubanerne på en coronapandemi, som koster landet dyrt. Cubas store turistsektor, som er en hovedkilde til indtjening af valuta er lukket ned.

På den baggrund har Cuba mere end nogensinde brug for at mærke sine venner.

I dette nummer af Cubabladet kan du læse om USA rystende fjendtlighed mod Cuba. Du kan læse Henrik Thejls beretninger om hverdagslivet i Cuba. Du kan læse om cubanske lægers indsats mod corona i andre lande og du kan læse at Dansk-Cubansk Forening tripper for at kunne rejse til Cuba med danske rejsedeltagere.

Lad os give Cuba fem håndslag til opmuntring og støtte i denne svære tid:

At vi forstærker kampen mod USA’s blokade og USA’s besættelse Guantánamo-baseområdet i det østlige Cuba.

At vi gør en ekstra indsats for at fortælle nøgternt, sandt og solidarisk om Cuba og imødegå alle løgnene om Cuba, når vi støder på dem i pressen, blandt politikere – i enhver sammenhæng.

At vi tager på rejse til Cuba så hurtigt, som Cuba lukker landet op igen, og så snart tid og pengepung tillader det. Vi kommer som private feriegæster, som nysgerrige deltagere Dansk-Cubansk Forenings temarejser eller som deltagere i solidaritetsbrigaderne.

At vi støtter, at Cubas udsendte corona-læger og sygeplejersker nomineres til Nobels Fredspris for deres fantastiske indsats mod corona i hårdt ramte lande og fattige lande.

At vi bidrager med ”Kroner mod Corona” for at støtte Cubas resultatrige håndtering af coronpandemien hjemme i Cuba og indsatsen ude i verden.

Cuba si! – Yankee no!