NyhederSundhed og uddannelse

Cuba-Kina-Danmark og corona

Siden 1. juni har Danmark haft 1.169 coronadødsfald. Cuba har haft 1 (ja, ét!). Den cubanske succes er opnået via en kombination af obligatorisk brug af mundbind og cubansk udviklede vacciner. Hvor Danmark har haft 7.537 coronadøde per 1. december 2022, har Kina haft 5.233 – med en befolkning på 1.45 milliarder. Det ligner med andre ord langt fra en 1-0 sejr til vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna over Kinas satsning på restriktioner og karantæner.

Artiklens forfatter, Dann Simonsen (midt) valgte sammen med Claus Christophersen ’Bager’ (tv) og Ulf Halldin at få den cubanske boostervaccine, Soberana Plus, da de i september-oktober deltog i Dansk-Cubansk Forenings rejse ”Sundhed og Socialisme” til Cuba.

Af Dann Simonsen

I denne søde før-juletid glæder den danske medieverden sig over angivelige problemer med den kinesiske pandemihåndering: 

Derfor kan den ‘blide’ omikronvariant vælte Kinas sundhedsvæsen omkuld (Politiken, nov. 28, 2022) 

Og man fryder sig i denne tid over andet og mere end håbet om et kuldsejlet kinesisk sundhedssystem. Også og ikke mindst “de folkelige protester mod det kinesiske styres coronapolitik” bidrager til skribenternes julestemning. Det er naturligvis en torn i øjet på tilhængerne af den danske holdning til SARS-CoV-2, at der findes lande, der slet ikke synes, at det er en god idé at lade deres befolkninger blive smittet med en virus, der i skrivende stund har taget livet af knap 8.000 danskere. 

For når Danmark har opgivet kampen mod coronavirus og dekreteret, at vi skal “lære at leve med virus,” hvordan kan andre lande så insistere på at fortsætte kampen? Det kapitalistiske sundhedsvæsen er jo uovertruffet, og især i Danmark, hvor vi har forsonet os med coronavirus i en sådan grad, at vi bilder os ind, at smitten i kombination med vaccinationer nærmest har gjort os til pandemiens verdensmestre:  Vaccineret + smittet = superimmunitet (Videnskab.dk, marts 14, 2022)

Og det ville ikke være dårligt for danskerne, hvis det faktisk var tilfældet, men det er en vrangforestilling, der bygger på flere propagandaløgne: 

Coronadødsfald

Der har aldrig været så mange danskere, der er døde Covid-19 som i 2022. Da myndighederne erklærede, at coronavirus fra d. 1. februar ikke længere ville “være kategoriseret som samfundskritisk sygdom i Danmark”, og derfor sløjfede restriktioner som fx obligatorisk brug af mundbind indendørs i offentlig transport og supermarkeder, var antallet af covid-19-døde 3.770. Den 1. december, altså på kun ti måneder med den ‘milde’ variant og efter vaccinationerne, er tallet fordoblet til 7.537. 

Da vi i 2022 fik at vide, at vi skulle slappe af og nyde sommeren, kom vi op på 566 covid-dødsfald fra 1. juni til 1. september. I 2020 og 2021 var de tilsvarende tal kun 49 og 68. 

Det har hjulpet lidt, at de ældre fik de opdaterede vacciner i oktober. Hvor dødstallene for oktober måned 2020, 2021 og 2022 var henholdsvis 72, 57 og 281, kan vi formodentlig takke vaccinerne for, at de tilsvarende tal for november 2022 ikke var tilsvarende meget højere: 183 mod 123 og 193 i 2020 og 2021. Hvis ikke det aktuelle tal stiger, når endnu uregistrerede dødsfald tilføjes, vil november-tallet dermed have været en smule mindre end sidste år, altså ca. 6 daglige covid-dødsfald, hvilket de danske sundhedsmyndigheder og medier finder acceptabelt og ser ud til at betragte som en triumf for de kapitalistiske vacciner, der besynges i sammenligning med de kinesiske. 

Coronavacciner

Men hvordan ser det så ud i Kina? Hvor Danmark som sagt har haft 7.537 coronadøde per 1. december 2022, har Kina haft 5.233 – med en befolkning på 1.45 milliarder. Det ligner med andre ord langt fra en 1-0 sejr til vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna over Kinas satsning på restriktioner og karantæner, sådan som Politikens artikel udlægger det, når forfatteren hævder, at “de traditionelt opbyggede kinesiske vacciner har vist sig at virke dårligere og give flere bivirkninger end de mRNA-vacciner, som man bruger i de fleste andre lande”.

Jeg ved ikke, om de kinesiske vacciner er så meget dårligere eller om det faktisk er rigtigt, at “de fleste andre lande” bruger mRNA-vaccinerne. De vacciner, som vi har fået her i landet, er både dyre og skrøbelige og derfor næppe tilgængelige for befolkningerne i fattige lande. Men jeg ved, at der findes andre vacciner og især vaccinationsprogrammer, som giver den danske ‘super-immunitet’ baghjul. 

De danske dødstal for sommeren 2022 er nævnt ovenfor. Siden 1. juni har Danmark haft 1.169 coronadødsfald. Cuba har haft 1 (ja, ét!). Den cubanske succes er opnået via en kombination af obligatorisk brug af mundbind og cubansk udviklede vacciner. Se artiklen Cubas coronavacciner: “Vi vidste, at vi havde gode chancer” (Cubavenner.dk, 27. juni 2021)

Cubas dødstal for epidemien målt i forhold til befolkningens størrelse er ca. det halve af Danmarks og ville have været betydeligt mindre, hvis ikke USA’s blokade af landet havde spændt ben for leverancer af råstoffer til vaccineproduktionen, kanyler til vaccinationerne og ilt til de svageste covid-19-ramte. Havde Cuba kunnet starte sin vaccinationskampagne tre måneder tidligere, ville dødstallene have været en brøkdel af, hvad de blev, da restriktionerne i sommeren 2021 ikke længere var nok til at bremse den smitsomme delta-variant.

Kumulative bekræftede covid-19-dødsfald for Cuba, Danmark og Kina– faktiske tal

Kumulative bekræftede covid-19-dødsfald for Cuba, Danmark og Kina – i forhold til befolkningsstørrelsen

Men den vigtigste grund til Cubas pandemisucces er nok befolkningens generelle tillid til Cubas vacciner i særdeleshed og sundhedssystemet i almindelighed, hvilket har bidraget til, at Cuba har verdens højeste procentdel af vaccinerede. Desuden har man vaccineret børn ned til to-årsalderen og ikke forladt sig på, at børnene smittede hinanden (og hvem de ellers kom i nærheden af). 

Også det kan man finde tal og statistik for: CNN’s sammenligning af landenes vaccinationsdækning

Det er ingen nyhed, at Cuba og Kina har indledt et samarbejde på corona-vaccinefronten: China and Cuba Present Jointly-Produced ‘Pan-Corona-Vaccine’ (teleSUR, 3. juni 2022) 

Danske journalister ville vide det, hvis de ville, men det passer dårligt ind i eventyret om Vestens pandemi-succes. Det er meget vigtigere at fortælle historien om de ti kinesere, der døde i et boligkompleks, end at fortælle om de seks danskere, der dør hver dag af en sygdom, som kunne forhindres. 

Dødelig brand får folk til at protestere over Kinas coronapolitik (TV2, 26. november 2022)

Der er ingen protester i Danmark, så det må vel betragtes som business as usual.