Bryd blokadenCubaNyheder

Cuba fordømmer skade forårsaget af ekstreme tiltag fra USA’s side

Washington Post rapporterer, at amerikanske efterretningstjenester udelukker, at de mystiske lidelser, som amerikanske diplomater indrapporterede på Cuba i 2016, skyldtes angreb fra en udenlandsk fjende. 

De amerikanske diplomaters symptomer blev først rapporteret på den amerikanske ambassade i Havana. Selvom lignende hændelser senere blev beskrevet i Indien, Rusland, Vietnam og selv i Washington, var Cuba det eneste land, der blev udsat for repressalier. 

Af Elsy Fors Garcon

Havana, 2. marts 2023 (Prensa Latina) Cubas udenrigsminister Bruno Rodríguez fordømte i dag den skade, som USA’s ekstreme forholdsregler har medført for cubanske familier. Intet kan udbedre skaden forvoldt af disse tiltag, som var baseret på løgn.

“Efter at have brugt ubegrundede beskyldninger til at indføre tiltag mod Cuba og skrue bilaterale aftaler tilbage, indrømmer det amerikanske efterretningsvæsen langt om længe, at USA’s diplomater ikke er blevet udsat for et angreb i Cuba eller andetsteds”, uddybede ministeren på Twitter. 

Han understregede, at et team sammensat af cubanske eksperter, amerikanske FBI og USA’s forskere bag JASON-rapporten nåede frem til den samme konklusion efter en stringent undersøgelse.

Dagen forinden havde Washington Post rapporteret, at amerikanske efterretningstjenester udelukker, at de mystiske lidelser, som amerikanske diplomater indrapporterede på Cuba i 2016, skyldtes angreb fra en udenlandsk fjende. 

Ifølge den digitale udgave af nyhedsmediet, som citerer embedsfolk, der er bekendt med efterforskningen, er det usandsynligt, at en fjende med et hemmeligt våben er årsag til de usædvanlige symptomer.

Syv efterretningstjenester var involveret i analysen af de ca. 1.000 tilfælde af “unormale helbredshændelser”, som den amerikanske regering har valgt at kalde en lang række fysiske symptomer, der inkluderer ringen for ørerne efterfulgt af trykken i hovedet og kvalme, hovedpine og ubehag. 

Han sagde, at fem af disse efterretningsgrupper konstaterede, at det var “højst usandsynligt”, at en udenlandsk fjende har fremkaldt symptomerne enten med fuldt overlæg ved hjælp af et energivåben eller som biprodukt af en anden handling som fx elektronisk overvågning. 

De amerikanske embedsmænd sagde, at de ikke har fundet nogen beviser, heriblandt retsmedicinske informationer eller geolokaliseringsdata, der tyder på, at et fjendtligtsindet land har brugt en form for målrettet energi som fx radiobølger eller ultralydsstråler, tilføjede han. 

De amerikanske diplomaters symptomer blev først rapporteret på den amerikanske ambassade i Havana i 2016. Selvom lignende hændelser senere blev beskrevet i Indien, Rusland, Vietnam og selv i Washington, var Cuba det eneste land, der blev udsat for repressalier. 

OVERSAT af Dann Simonsen