Cuba afprøver egen COVID-19 vaccine

Cubas Finlay-Institut har udviklet en COVID-19 vaccine, som nu er i såkaldt klinisk afprøvning på mennesker. Ifølge tidsplanen vil Cuba offentliggøre resultaterne af prøvevaccinering af 676 personer den 15. februar 2021

Foto: Granma

Cubas forskning og farmaceutiske industri er blandt de første i verden til at sætte en COVID-19 vaccine i ‘klinisk test’ på mennesker, oplyser netmediet OnCubaNews.

I slutningen af juli afprøvede tre forskere vaccinen på sig selv. Efterfølgende blev vaccinen den 13. august godkendt af de cubanske myndigheder til afprøvning på mennesker, og det foregår i skrivende stund. I denne uge vaccineres 20 frivillige mellem 19 og 59 år og i næste uge vaccineres yderligere 20 mellem 60 og 80 år.

Vaccinen har fået navnet ”Soberana 01”. Ordet betyder ‘suveræn’ og kunne antyde, at det er en enestående præstation at udvikle denne vaccine. Og så kan navnet referere til at ‘Cuba insisterer på at værne sin selvbestemmelse – sin suverænitet”.

Den 11. september bliver 676 personer vaccineret første gang og 28 dage senere får de en anden dose. Der er så afsat to måneder til at studere resultaterne, og derfor forventer Finlay-Instituttet og de cubanske myndigheder, at man kan konkludere på den kliniske afprøvning fra 11. januar og være klar til at offentliggøre resultaterne den 15. februar.

Cuba har siden de første tilfælde af corona i marts 2020 fulgt den strategi, at smitten skulle holdes i bund, at syge skulle have den bedste behandling og at dødstallet skulle begrænses mest muligt. Samtidig blev alle kræfter sat ind på at udvikle en vaccine.

Coronastrategien har været en succes. Frem til 24. august har der været 3717 smittede i Cuba. Den 24. august var der 545 smittede, og indtil denne dato var 91 cubanere døde af eller med relation til corona. Det er ekstremt lave tal i forhold til de fleste andre lande.

OnCubaNews oplyser, at ”Soberana 01” er Cubas 8. vaccine. Andre er rettet mod meninghitis, lungekræft (en terapeutisk vaccine) og hepatitis.

Cuba har også udviklet medicin, som kan bruges i behandlingen af COVID-19 patienter. Det gælder blandt andet Interferon Alfa 2B (HR), som bliver brugt i Kina og Cuba … og andre lande, blandt andet i Italien, hvortil cubanske læger har været udsendt.

Irland er interesseret

Allerede tidligt under corona-pandemien besluttede de irske sundhedsmyndigheder at undersøge muligheden for at bruge Cubas Interferon Alfa 2B (HR) i behandlingen af COVID-19 syge, skrev netavisen Dublinlive. Siden har Irlands sundhedsminister Simon Harris taget kontakt til de cubanske myndigheder og den farmaceutiske industri.

Nu ser det ud til at Europa kan få lettere adgang til cubanske vacciner og medicin.

Britisk firma på banen

Den 3. ugust kunne nyhedsbureauet Prensa Latina oplyse, at det cubanske selskab BioCubaFarma har indgået en aftale med det britiske selskab SG Innovations Limited. De to selskaber har oprettet et fælles datterselskab registreret i Storbritannien med den hensigt at give europæerne adgang til den cubanske medicin.

Direktør for det nye selskab med navnet BioFarma Innovations bliver britiske David Triesman, som har arbejdet i den britiske sundhedssektor i 40 år. Til Prensa Latina udtrykker han store forhåbninger om at levere ‘nye og efterspurgte medikamenter nu og i årene fremover”.

Presidenten for BioFarmaCuba, cubaneren Eduardo Martínez, deler Triesmans forhåbninger og tilføjer, at Cuba er ”åben over for samarbejde med farmaceutiske virksomheder og sundhedsvæsener i hele verden” og at samarbejdet kan omfatte alt fra ”produktion af cubansk medicin på licens til fælles forskning og udvikling”.