CubaDemokrati og menneskerettighederDen nye historie

USA betaler godt for historier om at “Cubas revolution er slået fejl”

USAID, som er USA’s statslige ‘bistandsorganisation’ svarende til DANIDA i Danmark, uddeler millioner til organisationer, medier og enkeltpersoner, der spreder negative oplysninger om Cuba. Der er deadline for ansøgninger lige i disse dage.

tir. 13. august – 2019 Sven-Erik Simonsen

Intet andet land blander sig i så voldsomt andre landes indre forhold som USA. Cuba er et af de lande, som lider under et enormt pres og non-stop undergravende virksomhed fra Washington.

USA investerer millioner i at styrte Cubas regering sideløbende med, at en 60 år lang økonomisk, finansiel og handelsmæssig blokade udmarver landet og presser levevilkårene for cubanerne.

Nu annoncerer USAID et nyt program, hvor organisationer, medier og enkeltpersoner kan hente en fed betaling i dollars for at udbrede fortællinger om at “Cubas revolution er slået fejl”, at der sker brud på menneskerettighederne, at Cubas læger og lærere udsendt til fattige lande skal betragtes som statslige tvangsarbejdere samt andre negative fortællinger om Cuba.

Man kan få støtte på op til 500.000 dollars, hvis man kan iværksætte et projekt, som handler om at støtte politiske fanger i Cuba og skabe synlighed internationalt.

Fængslede cubanere

I en præsentation fra USAID fra 27. juni hedder det, at Cuba har over 100 politiske fanger, der sidder i fængsel på grund af fredelige forsøg på at ændre det politiske system og for at praktisere deres ytringsfrihed. USAID skriver videre, at de ganske vist er dømt for brud på straffeloven, men at der er tale om ‘opfundne’ eller oppustede anklager.

Og fangerne lider angiveligt i fængslerne, så derfor er USAID klar til at betale hundredetusinder af dollars til enkeltpersoner og grupper i eller uden for Cuba, som kan hjælpe disse fanger og deres familier materielt og ikke mindst med global opmærksomhed om deres situation.

Man kan også få penge til projekter, der går ud på at “udbrede uafhængige nyheder” i Cuba, hvor – skriver USAID – nyhedsformidlingen er kontrolleret af staten. Dog påpeger USAID, at med internettets og 3G-dækningens udbredelse over Cuba har uafhængige journalister nye muligheder.

USA’s flag trækkes rundt i Havannas gader. Om USAID har betalt for det vides ikke.

Et tredje område, hvor USAID er klar til at betale handler om at undergrave den prestige, som Cuba nyder internationalt for sin udsendelse af titusinder af læger, sygeplejersker og lærere.

Humanitær indsats eller menneskehandel

Dermed er det “lykkedes regimet at manipulere sit internationale billede og sprede et falsk budskab om, det er lykkedes den cubanske revolution at sikre gratis uddannelse og sundhed”, skriver USAID, og tilføjer, at i virkeligheden så opfyldes knap nok cubanernes grundlæggende behov. Og de udsendte læger og lærere får kun en ringe løn, mens den cubanske stat indkasserer hovedparten af de penge, som andre lande betaler for de cubanske ydelser.

Derfor er der efter USAID’s mening tale om ‘handel med mennesker’ og ‘tvangsarbejde’ – og dermed brud på menneskerettigheder og internationale konventioner.

De organisationer og personer, der kan fortælle og udbrede denne historie og disse pointer vil blive rigeligt betalt af USAID.

Dog på betingelse af at de ikke fortæller, at de er betalt af USAID!

Ikke skilte med bagmanden

USAID “afstår” fra sit sædvanlige krav om, at modtagere af projektstøtte skal synliggøre at projektet er sponsoreret af USAID. Og dertil understreger USAID, at man ikke tager noget ansvar for de konsekvenser, som deltagerne i de støttede projekter måtte blive udsat for: “USA’s regering kan ikke garantere sikkerheden for modtagere  af støtte”, citerer hjemmesiden Cuba Money Project. “Modtagere af støtte handler ikke som agenter under ledelse af USAID, og de er selv ansvarlige for programmerne og de forholdsregler, som bør tages.”

Første pulje er på tre millioner dollars – altså cirka 20 millioner danske kroner. 

Ansøgninger skal være hos USAID inden 26. august og de, som USAID finder relevante, vil siden skulle levere en mere omfattende projektbeskrivelse, hvorefter der vil kunne udbetales støtte til partnere i USA, i Cuba eller i andre lande.

Kilder: USAID/www.grants.gov & hjemmesiden: cubamoneyproject.com & svensk-kunanska.se