Seneste nyt om Cubas vacciner mod corona

Cuba gør klar til at producere 100 millioner doser af sin første vaccine mod corona. Tre andre cubanske corona-vacciner er langt fremme i Cubas forskningscentre.
Vaccinen Soberana 02 er den af Cubas 4 Covid-19 vacciner, der er længst fremme i test og produktionsforberedelse. Foto. cubadebate.cu

af Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening

Hvis man googler med ordene ‘100 millioner corona-vaciner’ får man mange hit – tre af dem er særdeles tankevækkende:

Den den første: New York Times skriver, at USA’s nye præsident Joe Biden lover at vaccinere 100 millioner borgere i USA de første 100 dage han råder i Det Hvide Hus.

Den anden er fra slutningen af december, hvor Pfizer oplyser, at de har solgt yderligere 100 millioner doser af deres corona-vaccine til USA, og at salgsprisen er 1.950 millioner dollars.

Den tredje er en ny artikel i Cubas avis Granma, der skriver, at landets farmaceutiske industri gør klar til at producere 100 millioner doser af en corona-vaccine med navnet ”Soberana 02”.

Det er meget, meget sandsynligt, at Cuba inden for en måned eller tre står med en vaccine, der er masseafprøvet i fase III og kan godkendes internationalt.

Bidens løfte til sin befolkning er særdeles velkendt – og naturligvis positiv.

Pfizers pressemeddelelse bekræfter, at det er de rige lande som hamstrer vaccinerne på bekostning af fattige lande

Den tredje artikel er der ingen danske medier, som har ofret en linje.

Læs her, hvad den cubanske avis skrev 22. januar:

”Generaldirektøren for Finlay Vaccine Institut, Vicente Vérez Bencomo, meddelte på en pressekonference med akkrediterede udenlandske medier, at Cuba lige nu skaber kapacitet til at producere 100 millioner doser af Soberana 02-vaccinen mod Covid-19.

Han understregede, at målet er at dække landets behov og forsyne andre nationer, der er interesserede i at erhverve vaccinen. Det omfatter foreløbig blandt andre Vietnam, Iran, Venezuela, Pakistan og Indien. I forhold til Cuba, præciserede han, vil vaccinen være gratis og målet er at vaccinere hele befolkningen i år.

“Cubas strategi for at markedsføre vaccinen har et kombineret mål om at tjene menneskeheden og påvirke den globale sundhed. Vi er ikke en multinational virksomhed med det økonomiske resultat som den vigtigste motivation. Vores mål er at skabe mere sundhed”, sagde Vérez Bencomo.

Soberana 02-vaccinen gik i denne uge ind i en udvidet fase II med kliniske forsøg. 900 frivillige mellem 19 og 80 år deltager. I februar vil der blive gennemført en ny test og undersøgelse med fokus på børn.

Dr. Vérez forklarede, at når resultaterne af dette stadium er analyseret, følger en tredje fase. I den periode planlægger sundhedsmyndighederne at inkludere 150.000 personer i sårbare grupper og beboere i højrisikoområder.”

Cuba er ikke en multinational medicinalvirksomhed, der primært er fokuseret på det økonomiske resultat.

På baggrund af 30-40 års kendskab til Cuba og landets informationsarbejde tør jeg påstå, at når en ledende forsker udtaler sig sådan til den internationale presse, så er det ingen overdrivelse. Vicente Vérez Bencomo vil snarere være tilbageholdende for at undgå faren for senere at skulle trække i land.

Altså er det meget, meget sandsynligt, at Cuba inden for en måned eller tre står med en vaccine, der er masseafprøvet i fase III og kan godkendes internationalt.

Mens dette foregår gearer Cuba sine produktionsanlæg op, så der kan fremstilles 100 milioner doser.

Det er ikke overraskende, men alligevel skammeligt, at de store medier ikke synes at disse oplysninger fortjener at blive spredt, og at den danske befolkning ikke skal vide det.

Der er løbende omtale i medierne af det faktum, at rige lande støvsuger markedet for vacciner og lader fattige lande i stikken.

Men medierne lukker befolkningen inde med en snæver opfattelse af, at de eneste vacciner, der er relevante, er de vacciner, som produceres af store vestlige monopoler.

Der er kun foragt for Ruslands Sputnik V-vaccine, som bruges i mange lande, og næppe er så ringe. For få dage siden blev i hvert fald Argentinas præsident Alberto Fernández og hans vicepræsident Cristina Kirchner vacineret med den.

Kinesiske vacciner bliver også talt ned.

Den cubanske vaccine bliver slet ikke omtalt.

Eller vi skulle sige ”de cubanske”. For Cuba har fire vacciner mod corona langt fremme.

Deres navne er Soberana 01, Soberana 02, Mambisa og Abdala.

En af dem skal indtages som en næsespray i stedet for med en sprøjte.

Kendetegnende for alle er, at de ikke kræver opbevaring og transport i strækt nedkølet tilstand, og er derfor anvendelige i fattige lande.

Dansk-Cubansk Forening vil holde interesserede opdateret omkring Cubas indsats mod corona, herunder udviklingen af vacciner.