International solidaritetSundhed og uddannelse

Enmanuel Vigil Fonseca er en af Cubas ‘verdens-læger’

Cuba har her under corona udsendt mellem 2000 og 3000 læger og sygeplejersker til cirka 30 lande. Cubas sundhedsbistand til andre lande har en lang historie. Lægen Enmanuel Vigil Fonseca en del af denne historie.

Enmanuel Vigil Fonseca er en af Cubas tusinder af læger, som udsendes til sundhedsarbejde i andre lande. Foto: CSC

Cuba har her under corona udsendt mellem 2000 og 3000 læger og sygeplejersker til cirka 30 lande, som har bedt Cuba om hjælp i kampen mod pandemien. Cubas sundhedsbistand til andre lande har en lang historie. Lægen Enmanuel Vigil Fonseca en del af denne historie.

Det seneste årti har doktor Vigil arbejdet i Afrika (mod ebola), i Ecuador, i Haiti, i Peru og i Vestsahara. Han er en del af Cubas internationale Henry Reeve Brigade, som omfatter sundhedsarbejdere, der kan sættes ind under epidemier og naturkatastrofer.

Fire år i Venezuela

Kort efter bestået lægeeksamen arbejdede doktor Enmanuel Vigil Fonseca i fire år i Venezuela, som del af sundhedsprogrammet ”Barrio Adentro” (Ind i Boligkvarteret).

Under en foredragsrejse rundt i Storbritannien organiseret af Cuba Solidarity Campaign delte han ud af sine erfaringer. Han trak fulde huse i byer som London, Birmingham, Manchester, Leicester, Brighton og Norwich.

Han mødtes med fagforeningsfolk og sundhedsarbejdere, og det som rørte tilhørerne mest var hans erfaringer som frivillig i Sierra Leone i kampen mod ebola-epidemien.

Han var del af det cubanske hold på 256 læger og andre sundhedsarbejdere, som opdelt i tre brigader arbejdede i landet i seks måneder. Læger og sygeplejersker fra andre lande opholdt sig typisk mellem fem og syv uger i landet.

HVEM VAR HENRY REEVE
Cubas internationale sundhedsbrigader er opkaldt efter en internationalist, der levede i 1800-tallet. Henry Reeve blev født i 1850 i New York.
Som 19-årig rejste han til Cuba for at deltage i befrielseskrigen mod den spanske kolonimagt.
Han faldt i denne krig i 1876 blot 26 år gammel

– Det var de grusomste og sværeste seks måneder i mit liv… der var så mange mennesker, der døde overalt omkring os. Hele familier med børn døde i armene på os. Så blev det klart hvor forfærdelig en sygdom det var – det var meget svært.

– Men vi havde givet et løfte. Vi havde lovet at gøre alt, hvad vi kunne; og de som døde skulle gøre det med værdighed.

– Jeg arbejdede på et af de fem sygehuse, som var bemandet med cubanere. Vi begyndte efter nogen tid at redde folk, og det blev kendt, at de cubanske læger reddede liv. Så da rygtet blev spredt, ville alle ind på de cubanske sygehuse. Vi havde kun 74 senge, men det spillede ingen rolle. Folk ville ind på vores sygehus selvom de skulle ligge på gulvet. Så vi lagde dem på gulvet. Der var faktisk noget smukt over det.

– Trods den enorme udfordring, som USA’s blokade medfører, så har vort folk udbredt solidaritet over alt, lød det fra doktor Vigil i et fyldt auditorium hos fagforbundet UNISON.

Doktor Vigil (th) sammen med formanden for Cuba solidarity Campaign, Rob Miller (tv) og generalsekretær Len McClusky fra fagforbundet UNITE. Foto: CSC

Når han fortalte om, hvordan Henry Reeve Brigaden arbejdede, forklarede han, hvodan de ankommer til landene med ”vores egen mad, telte og egen medicin – alt det, som er nødvendigt for at udføre vores lægemæssige opgave”.

– Vi ville ikke belaste lande, som allerede kæmpede med akutte sundhedskatastrofer. Vores arbejde er fuldstændig gratis for patienterne hvor om helst.

Doktor Vigil blev interviewet af BBC, som fokuserede på han ophold i Venezuela og anklagerne fra USA’s regering om, at de cubanske læger enten er ‘slavearbejdere’ eller (forklædte) soldager, som kun behandler de personer, der støtter Venezuelas regering.

– Vi var cubanske læger, som ønsker at gøre nytte, at hjælpe. Venezuelanerne åbnede deres døre for os – både de, som holder med regeringen, og de som er modstandere af den. Der var aldrig nogen forskel der. Jeg har aldrig afvist nogen, sagde han til BBC.

USA forsøgte at købe ham

– Jeg må fortælle noget. Under mit andet ophold i Venezuela forsøgte de at købe mig med en pose penge. De kom en dag og sagde, at her var en kuvert med penge. Mange penge. Det eneste jeg skulle gøre var at aflevere mit pas til dem og stoppe med at arbejde.

– I det øjeblik gik der tusinde tanker gennem mit hoved. Men afgørende var min selvforståelse og værdighed. Hvor ender man, hvis man tager mod de penge? Hensigten er at kaste smuds på vores internationale indsats og få os til at hoppe af. Det har USA’s regering altid forsøgt med deres ”Medical Parole Program” (et program, som tilbyder udsendte cubanske sundhedsarbejdere et pas og mulighed for at bosætte sig i USA, hvis de ville stoppe det arbejde de er udsendt til). Programmet kører fortsat.

Doktor Vigil fortæller, at han kender flere, som tog imod tilbuddet og stoppede deres arbejde, og som i dag er desperate efter at kunne vende hjem, men ikke har mulighed for det.

Han kender også nogle, som i dag lever i USA, Spanien og Chile, og som har succes der.

Han tilbageviser med fuld styrke anklagerne fra USA regering og Brasiliens præsident Jair Bolsonaro – anklager, som BBC gentog – om at de cubanske sundhedsarbejdere er ‘slavearbejdere’.

– Som læger er vi ene og alene slaver af vores patienter, sagde han til BBC. Der er ingen, som tvinges til at rejse ud. At deltage i Cubas indsatser i udlandet er frivilligt. Der sker intet som helst med de, som siger nej.

– Og jeg skal sige noget mere. Noget som vores regering har udtalt offentligt: De, der [er hoppet af, men som] ønsker at vende tilbage kan gøre det når som helst.

– Alle har underskrevet en kontrakt inden de rejser. Heraf fremgår det klart og tydeligt, hvor meget man bliver betalt. Alle er frivillige, og alle ved, at de får en andel, og at resten går til vores nationale sociale system, til regeringen. Ikke i lommen på enkeltpersoner, så de kan berige sig.

Han griner, da han bliver gjort opmærksom på, at USA (nu tidligere) nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton har påstået, at de 20.000 cubanere i Venezuela ikke er sundhedsarbejdere men soldater.

– Undskyld at jeg griner, men det er det mest absurde jeg har hørt.

– Jeg har arbejde forskellige steder i Venezuela gennem fire år. Ikke en eneste gang har jeg truffet en af vores læger og oplevet, at vedkommende var en soldat. Det er ene og alene en sundhedsindsats.

Cuba har pt. udsende læger og sygeplejersker til omkring 60 lande i verden. Her under corona er der kommet nye lande til listen – blandt andet Italien og Andorra.

NOTE: Forkortet og let bearbejdet udgave af en artikel fra Cuba Solidarity Campaign’s hjemmeside: https://cuba-solidarity.org.uk/news/article/3877/fighting-for-the-right-to-health