Dansk professor nominerer Cubas læger til Nobels Fredspris 2021

Med 3800 læger og sygeplejersker udsendt til 30 lande for at bekæmpe corona sætter Cuba en ny standard for solidaritet, som mange mener kvalificerer de udsendte til at modtage Nobels Fredspris.

Cuba kom resolut til hjælp, da Italien bad om det. Her ankommer den cubanske gruppe til Torinos lufthavn. Foto: Cubadebate

af Sven-Erik Simonsen

Cubas bidrag til indsatsen imod corona-pandemien giver genlyd i store dele af verden. Med 3800 læger og sygeplejersker udsendt til godt 30 lande for at bekæmpe pandemien sætter Cuba en ny standard for solidaritet, som mange mener kvalificerer cubanerne til at modtage Nobels Fredspris.

Blandt dem er professor Sven Tarp ved Aarhus Universitet. Som professor hører han til de personer, som har mulighed for at nominere kandidater til den prestigefyldte pris.

Sven Tarp fortæller, at han allerede tidligere har overvejet, at bruge sin ret til at nominere de cubanske læger til nobelprisen:

– Jeg husker især ebola-indsatsen i Vestafrika. Der meldte sig dengang i 2014 vist nok 500 frivillige cubanske læger og sygeplejersker. De 250 blev udsendt til lande, hvor den ekstremt smitsomme sygdom var en voldsom trussel mod befolkningen, mindes Sven Tarp.

Cuba var dengang det land, som ydede det støtste bidrag til at stoppe ebola, og Cuba modtog efterfølgende WHO’s  “Dr LEE Jong-wook Memorial Prize” for indsatsen.

Nominering i gang

Nu er de cubansle læger og sygeplejerske så nomineret til Nobels Fredspris til næste år. Enkeltpersoner kan støtte nomineringen ved at sætte deres navn på en international appel (man kan skrive under her). Parlamentsmedlemmer i hele verden samt universitetsprofessorer samt tidligere modtagere af en nobelpris har selvstændig adgang til at nominere.

Det er den ret, som professor og leder af Leksikografisk Institut ved Aarhus Universitet nu har brugt.

Sven Tarp har besøgt Cuba talrige gange de seneste 30 år – også i forbindelse med sit fag som forsker og underviser i leksikografi.

– Cuba har jo et enetående sundhedsvæsen med stærkt fokus på forebyggelse og en primær indsats. Cubas internationale sundhedsindsats har rødder tilbage til revolutionens sejr i 1959 og til Che Guevara, der jo selv var læge, forklarer Sven Tarp.

Allerede i starten af 1960’erne sendte Cuba nogle af sine få læger til Algeriet for at støtte frihedskampen mod den franske kolonimagt.

I dag har Cuba mange læger og sygeplejersker, og landet hjælper også med sin Latinamerikanske Lægeskole (ELAM), der uddanner tusinder af lægestuderende fra lande i Afrika, Asien og Latinamerika, til en langsigtet løsning på problemerne med lægemangel.

– Den Latinamerikanske Lægeskole blev grundlagt på en nedlagt officersskole for den cubanske marina i 1999 i udkanten af Havanna. Det var efter at den meget alvorlige tropiske orkan Michel havde spredt død og ødelæggelse i flere lande regionen, husker Sven Tarp, som under ophold i Cuba selv har besøgt ELAM.

Henry Reeve Brigaderne

Det er imidlertid ikke Cuba eller Cubas læger og sygeplejersker i almindelighed, der nu nomineres til at modtage Nobels Fredspris i 2021. Det er Cubas såkaldte Henry Reeve Brigader.

Disse brigader udsendes til steder, som rammes af naturkatastrofer eller epidemier.

– Henry Reeve Brigaden blev oprettet i 2004/2005 da orkanen Katrina ramte det sydlige USA, fortæller Sven Tarp. Den daværende præsident Fidel Castro tilbød USA – dengang under præsident George W. Bush – at hjælpe med at redde menneskeliv. Men tilbuddet blev afvist, husker Aarhus-professoren.

Over 1000 amerikanere i og omkring New Orleans mistede livet.

Men kort efter i 2005 ramte et voldsomt jordskælv Pakistan, som taknemmeligt tog imod de cirka 1500 cubanske læger og sygelejersker fra Henry Reeve Brigaden.

– De arbejdede for at hjælpe sårede og syge i Pakistans bjerge i et halvt år. De udgjorde hovedparten af den internationale hjælp til Pakistan, og cubanerne var der i længst tid, mindes Sven Tarp.

Siden har Henry Reeve brigaderne været udsendt flere gange, men aldrig så talrigt som nu under corona.

Og ikke kun til fattige lande.

Fortjener netop ‘fredsprisen’

Sven Tarp finder det bemærkelsesværdigt, at mens EU-landene svigtede Italien, da områder i den nordlige del af landet var ekstremt hårdt ramt, så kom Cuba – og i øvrigt Kina – italienerne til undsætning.

Mens militærkøretøjerne bragte hundreder af døde ud af byer i Norditalien til en ukendt begravelse, landede de cubanske læger og sygeplejersker og tog fat sammen med italienske kollegaer. 

– Også den lille stat Andorra mellem Franskrig og Spanien var blandt de lande, som fik hjælp fra Cuba, påpeger Sven Tarp.

Han synes, at Nobels Fredspris er helt rigtig, for Cubas indsats styrker international forståelse, respekt og fred.

– Det er solidaritet, og hjælpen ydes uden betingelser og skelen til politik, religion, hudfarve eller kultur. Det handler om at vise respekt, demonstrere medfølelse og forståelse samt yde hjælp til mennesker og nationer i nød. Det skaber mindre konflikt og mere fred, slutter professor Sven Tarp.

Da de cubanske læger og sygeplejersker var lettet fra lufthavnen i Torino for at flyve hjem til Cuba, kunne de fra flyet se et illumineret rådhustårn, hvor byen sagde tak for hjælpen. Foto: Cubadebate